По повод кризата с обществения транспорт в Пловдив, няколко малки въпроса

1.Защо Община Пловдив по времето на Кмета Чомаков продаде акциите на „Градски транспорт“ ЕАД на фирмата на социалиста Ангел Батаклиев, който баталяса транспорта?

2.Защо Община Пловдив не оспори навреме вдигането на капитала с кух апорт от страна на фирмата на Батаклиев, а представителят на Общината до последния ден за обжалване не съобщи какво се е случило на общото събрание /впрочем той също беше от БСП/?

3.Защо Община Пловдив не тръгна към разваляне на договора за продажбата на акциите на „Градски транспорт“ поради драстично неизпълнение на инвестиционната програма и неизпълнение на задълженията?

4.Защо Община Пловдив заради бездействието си да санкционира Батаклиев, загуби тролейбусния си транспорт? Впрочем заедно с огромни имоти, собственост на фирмата?

5.Защо Община Пловдив прави предрешени конкурси за обслужване на линиите на градския транспорт, като условията се диктуват от „наши хора“, на които „наши хора“ са превозвачите?

6.Знаете ли, че тези схеми са от повече от 20 години и всички знаят и всички си мълчат?

7.Знаете ли, че преди години един от транспортните босове, които бяха арестувани, беше дал безвъзмездно голям имот в центъра на Пловдив на партията на една общинска съветничка? Която впрочем трябваше да гласува условията за конкурсите за превозвачи?

8.Знаете ли на какъв натиск и изнудване са подложени хората от комисиите, които оценяват превозвачите, за да изберат „правилния“?

9.Знаете ли, че има негласна забрана да се искат обяснения при представяне на отчетите за даване на субсидии за превозите?

Понякога се чудя за малоумни ли ни имат! Нещата са прости и ясни, схемите им – също! Разчитат на неинформираността на хората и на това, че по веригата са навързани безкрайно много интересни лица на още по-интересни постове!

Елена Гунчева