Предстои да видим поредния епизод на тягостния сериал „ОПОЗИЦИЯТА ВИКА ПРЕМИЕРА В ПАРЛАМЕНТА“

От това отново ще последват спекулации и злословия – срещу опозицията, разбира се.

Не са малко критикарите на опозицията, както не са малко и клакьорите и адептите на проваленото правителство. Но клакьорите и адептите трупат активи, като отбягват да отговорят на два основни въпроса.

Има ли право опозицията да изисква изслушване на премиера? Да, има това право, съгласно Конституцията и Правилника за работа на Народното събрание.

Задължение ли е на премиера да се яви в парламента и да отговори на въпросите и питанията на опозицията? Да, премиерът има това задължение, съгласно Конституцията и Правилника за работа на Народното събрание.
Да поврачуваме малко. Възможни са само два варианта.
Вариант А: Премиерът се явява в парламента и отговаря на въпросите.

Вариант Б: Премиерът не се явява, тъй като в събранието няма кворум. А кворумът зависи от премиера – само той може да разпореди на депутатите от ГЕРБ да се регистрират и да участват в извънредното заседание.

Вариант Б наблюдавахме наскоро, когато депутатите на ГЕРБ, заедно с депутатите на ОП, ДПС, „Воля“ и „Атака“ дезертираха и бламираха заседанието. Вероятността този сценарий ще се повтори. И отново ще станем свидетели на нищетата на политическата „класа“ и позорния страх на управниците да отговарят в прав текст за делата и безделието си.

Бих се радвал, ако се реализират прогнозите ми в посока на вариант А, но това би било неоправдан и прибързан наивен оптимизъм.

Ако пък премиерът, първият държавен и партиен ръководител ме опровергае, това би било една приятна изненада. Все пак, ще отбележа, че премиерът има шанс поне малко да реанимира поне една малка част от залезлия си политически авторитет, но се съмнявам, че той осъзнава шанса си.

Любо Кольовски

loading...