Пред ВСС КПП-та като при военно положение. Протестът срещу Гешев блокира „Орлов мост“

Протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор блокира „Орлов мост“. Преди това те не бяха допуснати от полицията в близост до сградата на ВСС.

Демонстрантите минаха през Министерския съвет. С викове „Оставка“. Към 9,55 ч тръгнаха към „Орлов мост“.

Протестът беше насрочен за 9,30 ч пред ВСС. Заради избора на Иван Гешев за главен прокурор охраната на сградата е по-голяма, отколкото при парламента по времето на протестите срещу правителството на Жан Виденов. Всички пресечки на ул. „Екзарх Йосиф“ се охраняват от полиция и жандармерия. В района има десетки коли на органите на реда, само край МС има пет коли на жандармерията – чак дотам стига охраняваният периметър. Отцепен от полицията е целият периметър между женския пазар, метростанцията и „Мария Луиза“.

Журналисти отразявали поредица избори не си спомнят друг път да е имало КПП-та с проверки като военно положение

Репортер на Клуб Z беше допуснат трудно и след множество проверки на журналистическата му карта да стигне в близост до сградата на ВСС, докато защитници на Гешев бяха пускани без никакъв проблем и преброявани под строй лично от главна редакторка на ПИК Звездомира Мастагаркова. За подкрепящите Гешев има отделено специално място. Те са преградили движението на трамваите, но протестът им е позволн.

Протестиращите срещу избора на Гешев въобще не са допуснати в близост до сградата на ВСС, те са затворени до ъгъла на „Цар Борис“ и „Цар Симеон“. За разлика от подкрепящите Гешев, които стоят точно пред ВСС с правилните плакати: „Гешев – достойният главен прокурор“, „Гешев – шерифът на народа“ и др. Там агенция ПИК е издигнала трибуна и е събрала около 200 души. Първа от трибуната се изказа Звезделина Мастагаркова.

Струпване на полиция.

Пристига и главният прокурор Сотир Цацаров.

При пристигането си – за разлика от последните години – Сотир Цацаров влезе през главния вход. Забележително е, че Иван Гешев влезе, но голяма част от подкрепящите го… не го познаха.

https://clubz.bg