Пред чия къща трябва да викат „Уууу!“ синдикатите вместо да тормозят гражданите

В петък синдикалисти блокираха половин София, задръстиха улици с автошествие, лидерите им обикаляха студиа и медии, накрая седнаха да обясняват на президента Радев, колко важни са те. Исканията са за пари. И това е логично, защото синдикатите трябва да защитават своите членове.

Освен ако не са поели по пътя на скандалния синдикален бос Джими Хофа и неговите колеги от „Ирландеца“ на Чарлз Бранд, които  се договарят тайно с работодателите и мафията, но пред бачкаторите се правят на благодетели.

Финансовият експерт от КНСБ Любослав Костов, каза че 65 млрд. лева е бюджетът на държавата, а ръстът на исканите заплати, че струва да данъкоплатците 700 млн. лева. Това е един 1% от всички разходи и няма проблем да се осигурят.

Чухме също синдикални лидери да заявяват сърдито стотина пъти за един ден, че се намирали пари за американски самолети, но за заплати нямало. Акцентът пада върху „американски“. Ако купувахме руски самолети сигурно тонът щеше да е съвсем друг, но да не нагазваме в тази тема, защото може да се окажем тресавище…

И едно предложение, с ваше позволение, свързано с горещата тема. Нека революционизираните синдикални шефове заведат смелите редици на протестиращите пред къщата на Бойко Борисов в Банкя. Те са добри приятели с него, да отидат пред оградата и да попитат: Защо ти, като премиер, наля около 3 милиарда в Руски/Турски поток, без да попиташ българите?  Подари ги на Путин, а нашите заплати си останаха най-ниски в Европа. И така 12 години!

Аз пък имам питане към профсъюзните босове: Защо не вдигнахте протести, когато пред очите на всички Борисов стори това, което стори? Защо мълчахте тогава? Сигурно е справедлив гневът ви днес, но къде беше той доскоро?

И ще припомня: когато през 2020 хиляди искаха оставката на Борисов и Гешев, лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов ги нарече инфантили. Само че инфантилите, много от които деца на синдикалисти, искаха да се спре корупцията, финансите да се разпределят справедливо и всички да живеят нормално.

С онези три милиарда, закопани с руските тръби, желаното увеличение щеше да се случи 4 години поред. Синдикалната Роза Люксембург в роден вариант, която е много по-често в медиите, отколкото сред тружениците, не направи ли тази проста сметка? А ако се прибавят и онези 12 милиарда, които ЕК твърди, че се крадат годишно у нас чрез корупционни практики, не се ли получава колосална сума, която би ни отлепила от дъното на беднотията?

Но не чуваме босовете от КНСБ и КТ „Подкрепа“ да говорят за тези неща. Не сме чули нито веднъж да бъде споменато управлението на ГЕРБ, което насади мафиотско-мутренско-олигархичен модел. Защо?

Досещаме се защо…

Иначе много българи подкрепят синдикалните искания, защото са справедливи. Но нека се чуе гневният глас и по адрес на виновните за дереджето на населението.

Емил Азар

frognews.bg