Президентът: Езикът ни няма да загине, ще надживее невежеството и неразумните юроди

Президентът Румен Радев оглави шествието по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. То тръгна от президентството и завърши пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и паметника на Светите братя. Там държавният глава произнесе и тържественото си слово по случай празника.

„Скъпи сънародници, прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина – България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където и да отиде. Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“, обяви държавният глава, цитиран от „Фокус“.

„Езикът ни вдъхновява и утешава. Когато духът линее езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Губят се от речника му важните думи, страда граматиката. Като запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на неразумните юроди, които не умеят да боравят с думите му“, заяви държавният глава.

„Винаги ще има милиони хора, които тук и далеч от родината ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български. Светът се променя. България днес се простира на 5 континента, защото наши сънародници са отнесли със себе си частица от тази незрима родина – българския език по всички кътчета на планетата. Този език е онази безценна нишка, по която те винаги могат да намерят пътя към своя дом. Думите са нашия общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят, да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ. Но откриеш ли я отваря врати. Честит празник!“, завърши словото си президентът.

Президентът: Езикът ни няма да загине, ще надживее невежеството и неразумните юроди

cross.bg