Президентът Румен Радев даде ценен съвет на партиите

Срещна се с представители на ОССЕ

Държавният глава на Република България – Румен Радев, даде ценен съвет на партиите. Той ги посъветва да се състезават с програми, а не с лични нападки, както правят в момента.

„България се нуждае от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт, така че да могат да се взимат и следват стратегически решения за страната“.
Това заяви президентът по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Службата за демократични институции и права на човека (БДИЧП) към организацията откри на 31 август мисия за наблюдение на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев посочи, че за да се увеличи избирателната активност за предстоящите парламентарни избори и да бъде постигната висока легитимност на вота, партиите и кандидатите за народни представители трябва да градят предизборната си кампания на съревнование на програми и работещи решения за изход от кризите, а не на лични нападки.

Другият важен въпрос, който държавният глава коментира бе доверието в машинното гласуване, което гражданите приемат като фактор за елиминирането на високия процент отчитани в миналото недействителни гласове, както и за противодействие на купения и корпоративен вот.
Той заключи, че в този процес огромна роля имат не само на институциите, а и политическите партии.
Източник: lupa.bg