ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ

Справедливостта и правосъдието са в основата на правовата държава. А наказанието – инструмент, който принуждава гражданите да спазват закона.
Интересна е историята на правораздаването. Колкото по-назад се връщаме в древността, толкова наказанията са по-жестоки, първични и…въздействащи. Рязането на ръце за кражба, изгарянето на клада за богохулство и вещерство, разчленяване и рязане на глави на площада пред публика са обичайни наказания. Разбираеми.

Цивилизацията допринесе за абстрактност на наказанията. Лишаването от свобода е най-популярното. Но то е свързано и със степента на интелектуално и духовно развитие. Ако затвориш един интелигентен и свикнал да живее свободно човек в килия, той ще го изживее тежко. Ако същото го направиш с някой, който живее в стая с още 10 човека и няма какво да яде, ще го приеме като награда, а не като наказание.

Колкото по-примитивен е човекът, толкова по-елементарни и съответно примитивни трябва да са наказанията, за да може да ги разбере и съответно да не повтори. Предвиждането на наказания, които дори няма да впечатлят престъпниците, води до умножаване на престъпността.

Има хора, които си прекарват добре в затвора. Но пък един здрав бой и чупене на крадливите ръчички, може да направи чудеса с промяната на съзнанието!

Призивът към цивилизованост, зачитане на закона, човечност, могат да въздействат само върху хора, възпитани и родени в подходящата среда. Някой, който живее като животно, неграмотен и убеден, че държавата е длъжна да го издържа и има само права, с човешки аргументи не можеш да го убедиш. Той ще разбере само от способите, на които е свикнал. Колкото е по-първобитен престъпника, толкова по-първобитно трябва и да е наказанието. За да въздейства!

И отново да кажа моята дълбото нецивилизована теза – когато едно общество стане прекалено цивилизовано, основните човешки инстинкти и ценности се извращават. Прекаленото мислене за духовното, ценностната система и това да постъпваме правилно, водят на практика до това, че цялата политика на обществото става погрешна. Защото цивилизациите съществуват наред с варварите. А историята показва, че варварите винаги побеждават цивилизациите…..

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.

loading...