Проваленият модел на ромската интеграция заплашва основите на държавата

„Проваленият модел на интеграция на ромите заплашва основите на българската държава. Все повече ще има поколения, които са готови да убият дете с брадва, защото смятат, че това е битов скандал, заради семоизолирането си от обществото и заради омразата и гнева, които се трупат в гетата“, коментира в студиото на Нова зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Причината за провала е сбърканият модел за изграждане на гражданските различия в обществото в Европа. Затова виждаме и това по улиците. Всъщност тези хора не се променят, а иска да променят теб“, коментира той.

„Не може да се каже колко пари точно са похарчени за ромското включване. Работещият модел на вписване на гражданите в обществото минава през желание и образование“, подчерта той.

Джамбазки добави обаче, че има и много български граждани от цигански произход, които са се вписали в обществото и не могат да се различат.

„Тенденцията е времева и географска. Където има по-голяма концентрация на гета нападенията ще зачестяват“, прогнозира евродепутатът. По думите му, трябва да признаем, че има такъв проблем, а той ще става все по-етнически.

Ангел Джамбазки отрече умишлено да не се решава този проблем от политиците заради дивиденти. „Става дума за политическа импотентност и нежелание да се реши този проблем. Нужно е тези, които не желаят да спазват закона, да усетят законната репресия – да им се разрушават незаконните къщи и да се изселват. Крайното решение е да няма гета, те да се премахват и тези хора да се разселват между нормалните граждани. Така ще им се наложи да се интегрират. Нужна е ефективна наказателна процедура. Повечето от тези хора са с множество криминални прояви. Аз съм привърженик на връщането на смъртното наказание“, призна Джамбазки.

Проваленият модел на ромската интеграция заплашва основите на държавата

cross.bg

loading...