Проверяват всички скандални поръчки на Ангелкова в туризма

Министерството на туризма започва проверка на скандалната поръчка в туризма, при която бившият министър Николина Ангелкова е обявила конкурс на стойност 114 000 лв. за промяна на действащата стратегия по туризъм и въпреки условията на търга е подписала договор с компания, която не отговоря на условията, съобщава „Стандарт”.

Часове след публикацията в медиите новата министърка на туризма назначи обстойна проверка на всички документи около конкурса и обяви, че възможно най-скоро ще излезе с официално становище. Скандалната сделка предизвика възмущение в целия бранш, който настоя за пълна финансова ревизия на цялата дейност на Министерството на туризма от създаването му. Трябва да се провери всеки договори и всяка поръчка, подписана при управлението на министър Ангелкова. Това е заявила председателят на Българо-китайския туристически форум Соня Колтуклиева на първата среща между новия министър Стела Балтова и бранша.

Поръчката за преправяне на туристическата стратегия не е единственият договор на Ангелкова, който буди съмнение. Новосъздадена туроператорска фирма без сайт бе избрана да организира Световния конгрес на цивилизациите на Световната организация по туризъм, на който страната ни бе домакин от 29 ноември до 1 декември. Компанията „Визита България“ ООД бе поканена за пряко договаряне заедно с още две фирми, въпреки че нямаше нужния опит. При търсене на фирмата в интернет се оказа, че тя няма своя интернет страница, на която да представи дейността си.

Справка в регистъра на туроператорите и туристическите агенти на страницата на Министерството на туризма пък показа, че фирмата е получила лиценз за туроператор на 30 май 2016 г., малко преди да бъде обявен конкурсът за организатор на конгреса. И е сключила застраховка „Професионална отговорност“ на стойност 25 000 лв. дни след това – на 4 юли. Компанията бе регистрирана и в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на и за хората с увреждания на Министерството на труда и социалната политика, но нямаше свързана с туризма история. Конгресът на световните цивилизации се организира за първи път от Световната организация по туризъм към ООН. За събитието бяха поканени 157 министри на туризма от цял свят, както и близо 1000 професионалисти от сектора. Присъстваха обаче 10-ина управляващи от Европа и общо около 200 души от родния и чуждия бранш.

Присъствалите на събитието се оплакаха, че организацията му е под всякаква критика, а страната ни е пропуснала златен шанс да блесне на световната туристическа сцена. На въпрос на какъв принцип е поканена тази компания за участие в конкурса за организиране на подобно важно за имиджа на страната ни събитие от международна величина измежду над 3000 туроператора, тогава приближените до Ангелкова отговориха: „На първо място, не всички туроператори организират събития, на следващо място не разполагаме с време и техническа възможност да поканим 3000 фирми да участват. Действали сме изцяло в синхрон с нормативната уредба и с оглед обезпечаване важно и мащабно събитие. Предприели сме спешни действия за избор на изпълнител, така че да елиминираме възможностите от провал на конгреса“. Относно критерия от министерството добавиха, че са „поканили три фирми, които се занимават не само с туроператорска дейност, а и с организиране на подобни събития. Не сме слагали ограничително условие фирмата да е създадена преди определен период от време, тъй като за нас е важен екипът и възможностите за качествено изпълнение на изискванията ни“.

„Избраната компания – „Визита България“ ООД, е ориентирана към обслужване на корпоративни клиенти, организиране на фирмени събития, семинари, конгреси и конференции“, казват още от Министерството на туризма. От ведомството обясниха, че предходните процедури са били прекратени, защото кандидатите не са отговаряли на заложените условия и затова се е стигнало до процедура по пряко договаряне. Въпреки това остана съмнението, че фирмата е избрана по други критерии, а не заради професионализма и опита да организира подобни събития

Резултат с изображение за Ангелкова

blitz.bg