Проектът на Пеевски за АМ ”Хемус” бил скъп, но пак той строи

Тези поръчки / б.р. на Делян Пеевски и валентин Златев за АМ ”Хемус” бяха спрени разумно от премиера Борисов заради проекктантски недомислици. Проектите бяха луксозни и скъпи. Правим тунел, вместо да има повече отчуждения, да е по-дълъг проектът, да минем отстрани и продължим обекта. И е прагматично да се пита, защо е толкова скъпо като може да се направи по-евтино.

Така бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров обясни, защо е бил спрян този проект. Но не обясни, защо през януари т.г.  бе прието решение  Певски пак ще строи магистралата.

Припомняме, че обединение между „Хидростой“ на Велико Желев и дъщерните й „Пътстрой Бургас“ и наскоро придобитата от компанията и свързвана с Делян Пеевски „Водстрой 98“ ще строят близо десеткилометровата отсечка на „Хемус“ между Ябланица и Боаза. От публикувания от Агенция „Пътна инфраструктура“ протокол от 9 януари 2017 г. става ясно, че обединението „ХВП Ябланица“ ДЗЗД между трите компании е спечелило търга за 9.3 км от аутобана.

Така на практика част от магистралата пак ще се изгражда от компании, свързвани с Делян Пеевски, въпреки че преди близо година търгът за „Хемус“ бе спрян със скандал от премиера Бойко Борисов именно заради подозрения, че е спечелен от фирми на депутата на ДПС и изпълнителния директор на „Лукойл“ Валентин Златев. Месеци по-късно поръчката бе пусната наново, но вече разбита на по-малки отсечки и със значително по-ниска сумарна цена.

Бившият шеф на АПИ разкритикува и твърденията на служебния премиер Герджиков по повод инцидента в тунел Ечемишка, че свършили работа за пет дни вместо за пет години. Според него тези изказвания се правят за извличане на политически дивиденти.

Резултат с изображение за АМ ”Хемус” строеж

http://frognews.bg

loading...