Прозрачност? Покажете договорите за продавания ток от ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Козлодуй!

Промяна? Прозрачност? Чудесно. Тогава правителството да публикува на кого и на какви цени се продава електроенергия от ТЕЦ „Марица-изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“. Нека узнаем кои бизнесмени и фирми на какви цени я купуват, препродават ли я и на какви цени, изнасят ли я и на какви цени? Има ли сред тях производители на енергия?

Цената на тока „Ден напред“ с доставка 21 декември достигна рекордните 669,61 лева за мегаватчас. Тревогата е повсеместна. Кризата налице.

Кажете на каква цена се продава на ЕРП-тата? Откъде им се продава енергията? Покажете на какви цени НЕК изкупува зелената енергия. Нали нямаше да има скрито-покрито?

В България също стигна нов рекорд – 342 евро за мегаватчас.

Най-висока е цената на електричеството във Франция, където тя достигна до 442,88 евро за мегаватчас. Скъп ток също така плащат в Австрия, Белгия и Германия, където цената се колебае между 432-434 евро за мегаватчас.

На Балканите по-скъпо електричество плащат Румъния /395 евро/, Сърбия /396 евро/, и Хърватия /417 евро/ и Словения /422 евро/. Единствено Гърция е след нас. Там електроенергията е по-евтина с два евроцента.

През октомври 2021 агенти на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) започнаха проверка в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и мини „Марица Изток”. Проверките били във връзка с цените на тока.

Два месеца оттогава, но резултатите остават тайна. Тайна за гражданите. Това поражда съмнения, слухове, теории на конспирацията и пр.

Frognews.bg