Прокуратурата: Хазартният бос Божков ”давал” милиони на фиктивни ”късметлии”

Прокуратурата стреля пряко по Божков. На пресконференция държавното обвинение заяви, че разполага с данни за това, че част от “късметлиите” от лотарията на бизнесмена не са истински лица.

Подозрения за мнимите печеливши се появиха през есента на миналата година. Шефът на “Националната лотария” Димитър Ганев обаче още тогава излезе и отрече подобни твърдения като заяви, че те са безпочвени. Тогава той стъпи с аргумента, че всяко платежно нареждане за всяка парична награда над 5000 лв се пази в Държавната комисия по хазарта.

Васил Божков официално беше обявен за лидер на престъпна група. В нея участват трима негови приближени и бившия шеф на Комисията по хазарта – Огнемир Митев. Според държавното обвинение от 2014 г. групата се е занимавала „с множество тежки умишлени престъпления“ – изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

От думите на председателя на АДФИ Георги Начев се разбра, че става въпрос за несъбрани такси на базата на различния начин на изчисляване на налозите, които е трябвало да дават лотарийните игри. А не за неплатени данъци.

От Държавната комисия по хазарта (ДКС) не са предоставени данни да са извършвали проверки за определяне не дължимата държавна такса. Не е установено от Комисията да е реализирана и административно-наказателна отговорност, което е именно тяхна задача.

Иззети са бил голям брой ценности от Васил Божков. Хазартният бос е един от най-големите колекционери в България, но според властите причината за въпросното претърсване и конфискация се наложило заради запор, наложен от КПКОНПИ. Според говорителя на главния прокурор тава въпрос за „множество картини, които имат белези на културни ценности“ в жилище, обитавано от Божков. От казино пък са иззети 400 000 лв.

https://frognews.bg/