Прокурорите по аферата „Хемус“ правят самоотвод от делото

Прокурорите по аферата „Хемус“ правят самоотвод от делото. Това стана ясно на поредния демонстративен брифинг от страна на прокуратурата. Причината била „безпрецедентен натиск“.

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск върху прокурорите по производството за аферата „Хемус“ да извършат действия, които са извън крага а закона – да не протестират мярката на обвиняемия и да му позволят да пътува в чужбина, същите са счели, че по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това, предвид образуваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство за престъпление по чл. 289 от НК, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск върху тях, което да им попречи да вземат решения по делото. Ето защо днес същите са депозирали своите самоотводи пред Апелативна прокуратура – София“, съобщи заместник градския прокурор на София Иво Илиев на брифинга на държавното обвинение.

„Продължаваме да смятаме, че всичко, което си случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани. Ето защо апелираме за тясно сътрудничество и взаимодействие с всички институции и с правоохранителните органи“, добави той.

Ако Апелативна прокуратура приеме изложеното от прокуратурата и тяхното искане за самоотвод, делото отново ще бъде разпределено на случаен принцип.

„Докато Апелативна прокуратура реши дали да уважи самотовода, те ще продължат да наблюдават разследването“, каза говорителят на СГП Десислава Петрова.

Това е поредният демонстративен брифинг от страна на прокуратурата в последните дни. В неделя прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск заради делото за „Хемус”. Последва реакция от страна на шефа на антимафиотите, който отрече какъвто и да било натиск. Темата се носеше във въздуха и вчера в Народното събрание, където клетва положи новото правителст

frognews.bg