Пропаднаха заседанията на три парламентарни комисии днес

Препъна ги липсата на кворум

Отсъствието на народни представители от опозицията провали заседанието на парламентарната социална комисия.

Искрен Арабаджиев от ПП, който е председател на комисията отбеляза, че предвидените за обсъждане законопроекти се превръщат в жертва на политически игри.

Не се проведе и заседанието на Комисията по образованието и науката, която също бе насрочена за днес. Това стана ясно от думите на Ирена Атанасова от „БСП за България“, която председателства комисията.

Днешното заседание на комисията трябваше да продължи с разглеждането на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

За участие в днешното заседание на парламентарната образователна комисия бяха дошли министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, и доц. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

Заради липса на кворум се провали и заседанието на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси. На него трябваше да бъдат приети правила за избор на 11-членната парламентарна квота в следващия Висш съдебен съвет. На заседанието не дойдоха представителите на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

Приемането на правилата беше предложено от председателя на Комисията Милен Матеев на фона на вече започналите преки магистратски избори за попълване на 11-членната професионална квота.

Припомняме, че заседанието на парламентарната комисия по външна политика беше отложено. На него се очакваше да бъде обсъдено френското предложение за решаване на спора между властите в София и Скопие. Отлагането се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

trud.bg