ПРОСТОТИИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВАТ, КРАЙ НЯМАТ

Вчера Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви, че щяло да създава Национален съвет за психично здраве.
Стреснаха се тарикатите във властта от нашето намерение за създаване на Национален съюз на психотетапевтите, разбраха и за Националния каталог на психотерапевтите и психоаналитиците, и тутакси предприеха контрамерки за бетониране на позицията на търговците лекари-психиатри в областта на психичното здравеопазване.

Целта, разбира се, е финансирането от НЗОК с парите на данъкоплатците да е само за работата на психиатрите, игнорирайки напълно както психотерапията като цяло, така и дейността и ролята на психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците в областта на психичното здраве, която роля в целия останал бял свят, където не се краде от здравеопазването, се счита за изключително важна и полезна.

Навсякъде по света съотношението на практикуващите в сферата на здравеопазването психотерапевти и психоаналитици спрямо практикуващите лекари-психиатри е поне 3,5 : 1 (съотношението между психиатри, психотерапевти и психолози в САЩ по официални данни е 1 : 2 : 5,5).
В информацията на МЗ най-безсрамно се посочва, че въпросния Национален съвет щял да координира изпълнението на някаква си Национална стратегия за психично здраве, която е тъпа, абсурдна, глупава, неграмотна и лобистка в полза на търговците лекари-психиатри. Виж:

https://www.facebook.com/100000572807904/posts/5595309380498100/?d=n

Виж още:
https://www.facebook.com/100000572807904/posts/5348573245171716/?d=n

За психиатрите били отпуснати за усвояване близо 58 милиона лева от бюджета. Само за тях!
В тъпата Национална стратегия за психично здраве, това значи за превенция и лечение (терапия) на психични проблеми и страдания, липсват думите „психотерапия“, „психотерапевт“, „психолог“, „психоаналитик“, сякаш те въобще не съществуват в обзора на тарикатите във властта, въпреки че населението (в Стратегията по идиотски начин го наричат „популация“, като змиорките и хлебарките, ужас!) разчита в много голяма степен точно на психотерапевтите, а не на психиатрите, които лекуват, и то с опасни лекарства (суицид, необратими последващи разстройства и др.), само симптомите, а не самото психично страдание, понеже не разбират нищичко от психология, психотерапия и психоанализа (психоанализата даже е забранена в четирите медицински университетс).

В Стратегията се говори единствено за „психиатри“, „психиатрични услуги“ (като „комунални услуги“), „психиатрична помощ“, „детска психиатрия“ (няма „детска психотерапия“) и т.н.
В Националния съвет за психично здраве ще бъдат включени представители на 5 министерства, включително Министерството на регионалното развитие и благоустройството (?!) и Министерството на правосъдието (?!!), на НЗОК, НЦОЗА, БЛС, на 4-те медицински университети, на Асоциацията на психиатрите и др.

Няма нито един единствен човек, свързан по някакъв начин с психотерапията, няма кьорав представител на многобройните популярни психотерапевтични организации, асоциации, дружества и общности. Няма!

Психотерапия в България няма!

Психолози, психотетапевти и пдихоаналитици няма никакви!

Има само търговци лекари-психиатри, които обират парите на данъкоплатците в Здравната каса и се грижат да няма никой друг в здравеопазването освен тях.

С какво става в него всеки може да види по улиците, в училищата, в Правителството, в лудниците, навсякъде.

Промени и реформи няма никакви, напротив, всичко е едно и също:
простотия, тарикатлък и… крадене.
Колко грозно!
И колко печално!

акад. Петър Иванов