Протестът срещу Гешев коленичи пред Президенството и призова Радев за достойнство

Стотици излязоха тази вечер в центъра на София на пореден протест срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Шествието започна пред Съдебната палата и се отправи към Президентството.

Пред сградата на „Дондуков“ 2 Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“ призова демонстрантите да коленичат за минута.

Нека се помолим за правото и за достойството на българския президент. Нека коленичим за една минута пред институцията Президентство, обърна се към протестиращите Величков.

„Всички парламентарни партии и всички държавни органи играха за кандидата на ДПС и олигархията в тази срамен и порочен спектакъл. Остана само Президентът, който прояви чест и отговорност при връщането на кандидатурата на Иван Гешев за повоторен избор. Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията!“ – заявиха от „Правосъдие за всеки“, организаторите на днешния протест.

„Президентът има нужда от подкрепа за действията си – той е държавен глава, а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него!“ – категорични са демонстрантите.

На протеста тази вечер дойдоха и Мая Манолова, Методи Андреев, Илиян Василев, Методи Лалов.

Докато имаме конституция, в която главният прокурор е над всички механизми в системата, ще имаме Гешев, заяви пред множеството на „Дондуков“ 2 Методи Лалов.

Цялата власт в България се намира в ръцете на Ахмед Доган, категоричен е Велислав Величков.

 

https://offnews.bg/