Проучване на CNN: 70% от американците не искат Байдън да се кандидатира за втори мандат

Над две трети от американците, гласували за Камарата на представителите на Конгреса, не искат президентът Джо Байдън да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., показват първоначални резултати от национален екзитпол, съобщава Си Ен Ен.

Според допитването, проведено от социологическия център „Едисън рисърч“ за Си Ен Ен и други медии, повече от 70% от независимите избиратели и около 90% от гласоподавателите на републиканците казват, че не искат Байдън да участва в кампанията за президентските избори в САЩ след две години. По-малко от 60% от избирателите на демократите искат той да се кандидатира за втори мандат.

Малко под 60 на сто от независимите избиратели имат отрицателно отношение към Байдън, а приблизително толкова не одобряват работата му като президент. Сред избирателите на демократите само 10 процента имат отрицателно отношение към него, а малко повече не одобряват представянето му като президент. От гласоподавателите на републиканците над 90 на сто имат отрицателно отношение към Байдън и не го одобряват като президент.

Според проучването две трети от независимите избиратели и над 90 процента от гласоподавателите на демократите имат отрицателно отношение към бившия президент Доналд Тръмп. От избирателите на републиканците над три четвърти имат положително отношение към него.

Независимите избиратели са около една четвърт от електората, гласоподавателите на демократите – близо една трета, а на републиканците – малко над една трета, посочва Си Ен Ен.

https://trud.bg/