ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ „БЕДНИ“

Много интересна статистика днес изнесоха в медиите – всеки пети от подпомаганите социално слаби отказвал да полага общественополезен труд, явно твърдо убеден, че парите му се полагат, защото е много хубав! И да добавя – става дума за хора в работоспособна възраст, които не са бременни, не гледат дете до три години, не са с увреждания, както и такива, които се грижат за друг член от семейството. Изброените категории „бедни“ се подпомагат без всякакви условия за някакъв общественополезен труд. Тоест, по тази класация 99 % от жените на недосегаемите, получават помощи, без да се налага дори една метла да ударят на общинска улица. Тяхната работа и свещено право е да правят чавета и да получават пари за тях! Туй то!
На месец се оказа, че над 30 000 души работоспособни българи /условно казано, по-скоро български граждани/, подават молби за социално подпомагане. Хора, които са в трудоспособна възраст, не са болни, не са бременни и общо взето, при малко напъни могат да си осигурят прехраната. Но пък смее ли някой да им откаже….

Държавата дава милиарди левове за социално подпомагане. Голяма част от парите отиват не при болни хора, които не могат да работят, или възрастни, които вече са нетрудоспособни, а при млади и здрави мъже и жени, които са професионално „бедни“ вече поколения наред. Което обяснява и отказът за полагане на общественополезен труд, когато изобщо такъв се предвижда.

Социалната държава се е изродила дотолкова, че малцина работещи да издържат мнозина неработещи, голяма част от които просто не им се работи или имат претенции към работата. Но пък нямат претенции, че получават наготово пари. Оправдание има само за възрастните, болните и хората с увреждания. Останалите трябва да си заслужат помощите. Защото и работа има, това че не им харесва или е ниско заплатена, не трябва да се превръща в проблем на държавата. Защото, когато си гладен, ще приемеш каквато и да е работа, докато си намериш по-добра. Претенциите и настояването за помощи показват, че смяташ, че държавата ти е длъжна.

Държавата е длъжна да заплаща достойно труда, на тези, които работят и които са работили. И които са родили, осиновили или отглеждат дете. Оттам нататък социалната система се изражда в отглеждане на поколения търтеи. Които определено имат пари, защото отиват да си вземат социалните помощи с мерцедесите и с по едно кило злато по себе си!

Елена Гунчева