Проф. Божидар Димитров с коментар за скандалното изказване на Екатерина Захариева за македонския език

Бурни спорове се вихрят след посещението на македонския премиер Зоран Заев в България.  И докато в България срещата му с Бойко Борисов беше приета като историческа крачка за сближаването на два съседски народа, в Македония се разгоряха скандали. На какъв език ще бъде изготвен Договорът за добросъседство, алармира македонската информационна агенция Макфакс.

Опозицията в Скопие нарече Зоран Заев предател. ВМРО-ДПМНЕ разпространи съобщение на официалната си страница, в което категорично осъди изказвания на директора на НИМ Божидар Димитров и евродепутата Ангел Джамбазки. Македонските опозиционери призоваха двамата „да спрат с негативното отношение към Македония“.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър, пък тези дни от ефира на национална телевизия обяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали и държавата Македония, с което хвърли в недоумение учените лингвисти.

Потърсихме за коментар на конфликтните моменти директора на НИМ проф. Божидар Димитров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

 – Как приемате думите на Екатерина Захариева, проф. Димитров? Като проява на дипломатичност или на неосведоменост?

– В дипломатическата практика се признават държави. Но не и езици, защото това е строго професионална работа, с която могат да се занимават само лингвистични институции. И ако те казват, че той е диалект на българския език, ние не можем да тръгнем срещу тях. Българското правителство не е лингвистичен институт. Същото се отнася и за признаването на народ. Или го има, или го няма. Такова е положението с Австралия и САЩ по отношение на Великобритания. Няма австралийски език, нито американски. Има английски.

– Доскоро битуваше шегата у нас, че македонският е български език, написан на сръбска пишеща машина…

– Това го е казал проф. Ото Кронщайнер. Ще ви разкажа една история. В средата на 70-те години на миналия век бях във Ватикана. Подготвили бяхме Асеманиевото евангелие, най-стария старобългарски ръкопис, написан на глаголица. Тогава дойде при мене един от кардиналите, много притеснен. Каза ми, че югославската посланичка му казала, че това евангелие е македонско. Веднага им дадох телефоните на осем лингвистични институти в Европа, да поканят специалисти във Ватикана да кажат чие е Асеманиевото евангелие. Казах им да поканят и лингвист от Белград. Много скоро кардиналът ми каза, че се обадил в линвистичните институти. И от три, от общо осем, го напсували директно. От тогава той ме гледаше с огромно доверие и уважение.

– Какво сме се взрели в тази полемика – има ли, няма ли държава Македония, има или не македонски език. Какво печелим от този спор?

– Трябва да се знае истината. Да се преглътне. И да започнем да върим напред.

– Росен Плевнелиев нито веднъж през целия си президентски мандат не посети Македония. Това е недопустимо за две съседни славянски и православни държави?!

– Абсолютно недопустимо е. Затова посещението на Зоран Заев у нас е нещо добро, то дава шанс за Македония и България да установят добри отношения като съседски държави. Време е да се откъснем от спомените от историята. И да обърнем лице към истинските проблеми – построяване на железопътна линия и привличане на инвестиции.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Проф. Божидар Димитров с коментар за скандалното изказване на Екатерина Захариева за македонския език

http://pik.bg

loading...