Проф. Божидар Димитров: 1786 мъже, жени и деца от Батак са загинали за православната вяра под турския ятаган

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров в интервю за Агенция „Фокус“ за загиналите мъченически за православната вяра в Батак, които Българската православна църква канонизира на днешния ден през 2011 година.

Фокус: На 3 април 2011 година Светият Синод на Българската православна църква канонизира загиналите мъченически за православната вяра в Батак. Какви исторически сведения са запазени за събитията през май 1876 година?
Проф. Божидар Димитров: Запазени са много и изобилни исторически сведения. Буквално знаем името на всеки мъченик. Те са общо 1786 мъже, жени и деца от Батак, загинали за православната вяра под турския ятаган. Канонизирането им е първата канонизация след 1962 година, заедно със седемте мъченика от Ново село. През 2011 бяха направени едновременно две канонизации. Бяха изготвени жития и икони и т.н. С известна нескромност мога да кажа, че започнах да произвеждам икони на Баташките и Новоселските мъченици, въпреки че са много скъпи поради многото образи. Икони на Баташките мъченици има в църквата в 5-хилядното село Стрямо, което се намира на около 20 км от Пловдив и в църквата в град Созопол. В Ново село заедно с министър Симеон Дянков ремонтирахме параклиса, в който са заклани осемте монахини и още 2-3 светски духовни лица, които са канонизирани, и го снабдихме с икони. Това е едно хубаво дело и така трябва да бъде. С това не трябва да се спира, защото има още много мъченици за правата вяра и сме задължени към тях.
Фокус: Каква е ролята на Батак в Априлското въстание?
Проф. Божидар Димитров: Батак е едно от селищата, които въстават заедно с десетки други селища, но има най-тежка съдба. Голяма част от населението му е избито от турците, Панагюрище и Перущица дават жертви, Копривщица даже не дава жертви. В Батак загива близо половината от населението, което е много тъжно. Случаят с Батак прогърмява по цял свят. За щастие има чужди кореспонденти, които се докосват до него и правят достояние на цял свят тези чудовищни зверства. В резултат на това светът реагира и настоява България да получи свобода, както и става. Най-добре го е казал самият извършител, Ахмед ага Тъмръшлията, който извършва клането заедно с един друг Ахмед ага Барутанлията. Иван Вазов присъства на обичайна среща между млади български гранични офицери и Ахмед Ага. При дребни произшествия по граница като изчезнал добитък и т.н., когато го намерят сядат да пият по една ракия и да хапнат по нещо. Докато си пийват младите български офицери започват да се закачат с Ахмед ага, че е направил такова чудовищно злодеяние. Той им казва: „Момчета, не ме обвинявайте. Тези пагони, които ги носите, аз Ви ги сложих на раменете“, което е вярно.
Биляна ИВАНОВА

 Проф. Божидар Димитров: 1786 мъже, жени и деца от Батак са загинали за православната вяра под турския ятаган

агенция „Фокус“