Проф. Боян Чуков разкри скандалната истина за изгонването на руските дипломати от България

Не вярва да се стигне до тотално нулиране на дипломатическите отношения между двете държави

Пред БНР анализаторът проф. Боян Чуков заяви, че някой си е направил много точно сметката, че с изгонването на тази категория служители се парализират отношенията между две страни.

Още по-голям проблем обаче е фактът, че Кирил Петков извърши това извън правното и административно поле на България, категоричен е той.

Според него далеч не може да става дума за реципрочност, която да се спази на 100%.
В този ред на мисли той посочи, че действията на посланик Елеонора Митрофанова не са в резултат на еднолично решение, а са „точно координирани с Москва“.

Анализаторът подчерта, че за изгонването на дипломат, разузнавач под дипломатическо прикритие, е нужно да бъде уличен в дейност, която не е съвместима със статута му. Всеки може да изпитва подозрения спрямо всеки, но е нужно да има доказателства, в противен случай става произвол и субективно решение.

Въпреки всичко проф. Чуков изрази надеждата си, че няма да се стигне до тотално нулиране на дипломатическите отношения между Русия и България.
Има вероятност те да бъдат замразени на ниско ниво, което идва да рече, че между двете държави липсват канали за комуникация.

blitz.bg