Проф. Велислав Минеков: Докато не приключи „падишахлъка“, винаги ще има някакъв нов Цветанов

Среднощен диалог с именития светлоносец проф. Велислав Минеков, който пренебрегна собствените си проблеми, за да откликне на вашите тегоби. Liberta.bg бе просто посредник.

–    Скандалното поведение на премиера в Брюксел, наречено „параполитическо“ от д-р Николай Михайлов, предизвика подхилване и вицове тук, но нищо повече. Не трябваше ли десни и леви да излязат с позиция за осъждане на срамния пазарлък с Тимерманс, професор Минеков?

–    Желаете да оценя експлозия  на битовата балканска простотия? Да бъда изкуствовед, оценящ продукт на народното ни творчество? Успех в тази среща беше възможен, ако премиерът бе преоблечен с калпак, цървули и потури, подобно на разжалвания му бивш любимец – Цветан. Унизителен интелектуален сблъсък – индиански вожд с пера и лък се пазари и търгува съдбата на племето си срещу бъчва с ракия, предлага традиционната корупция  да бъде замемена с малко кохезия и малко Шенген. Защото е „красив“, „умен“ и „десен“. Защото той е прост и племето – също.

–    Видяхме как се прави конгрес по герберски – за два часа, без изказващи се, без несъгласни, /с десетина изключения/, без приети документи, без визия за бъдещето, без програма, но с етична комисия. Повтаря ли тя Цветанов в битието му на очи и уши за вътрешнопартиен и външен контрол?

–    Конгрес? Нима? Примитивен монолог, изпълнен с ученически клишета и размахване на пъдарска тояга сред възхитени маргинали, привикнали на екзотичен провинциализъм и партиен просперитет. Етичната МУ комисия трябва да измерва почтеността в квадратни метри, алпийски хотели и тераси, а балконите в съмнителен размер да бъдат оневинени, поради необходимост за ферментация на кисело зеле и джибри. Цветанът му не ме интересува. Докато не приключи падишахлъка, винаги ще имате някакъв нов и „достоен“ Цветанов.

–    След пасианса за лидери на Европейския съюз, отпадна ли необходимостта да се правят програми, платформи и да се ходи на избори?

–    Когато удобството на безпринципното съглашателство наруши морала и ценността на европейската идея, присъединеният източен придатък се завръща в традициите на насилствено наследената диктатура. Европейската цивилизация лековерно дари със средства и признания олигархични общества, с претенция за демократична държавност. Ние сме сами в трагедията – Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Болшинството на неграмотността и посредствеността победиха разума и интелекта. При общества, недостигнали еволюционното съвършенство, референдумите и народната воля са в състояние да предизвикат човешка трагедия, нарушени естествени права и каталитична враждебност спрямо различния. Впрочем, истинските политически и религиозни реформатори ще оцените спрямо омразата на плебса. Костов продаде Балкан. Четете историята! Четете Библията!

–    Защо отиде по дяволите балканджийския ни порив за свобода и къде се затри „държавата на духа“, по акад. Дмитрий Лихачов“, професоре?

–    Порив за свобода звучи и днес цинично. Смелостта ни е правопропорционална на изпитите ракии. Представете си ,че Ботев пристига вчера на Козлудуйския бряг и търси съмишленици в борба срещу овладелия ни днес падишахлък? Кой ще жертва рахатлъка на собствената си мизерия? „Вий сте идиоти“!

–    Професоре, как е възможно задкулисието да напазарува цялата държава и за пореден път да ни се надсмее с назначаването на Кушлуков за генерален директор на БНТ? Очаквате ли последици след манипулираната му биография?

–    Твърде закономерно и естествено явление е назначаването на Кошлуков. Твърде ясен фалически символ, отправен към заветното некадърие на журналистическия слугинаж. Над хиляда държавни телевизионни служители заравят глава в пясъка. Дори гримьорките и онази нещастница в кафенето. Напълно логично. Питате, сякаш сте чужденец. Каменаров назначи обществен съвет от имените личности в националната телевизия, попитайте тях! Че какво му е на Кошлуков? Бил е директор на телевизията на патриота Сидеров, значи и той е патриот. Защо да не е директор, когато пожарникар, негасил огън е премиер? Вижте кой е председател на българския Парламент? Сравнете интелекта на министрите му, тяхната почтености технологично развитие в квадратни метри  и спестявания. Подложете ги на тест – диктовка с елементарен текст и съчинение по тема. Мулташко-гербаджийската речева школа дарява успех. Кошлуков е бил дисидент. Попитайте Кольо Босия!

–    Прогнозата ви за есента: Ще отмъсти ли Цветанов за отстраняването му от партията? Ще има ли саботажи от напъдени местни феодални кланове срещу Борисов и ще видим ли живец в опозицията и малките партии, след резнатата субсидия?

–    Какво значение има една незнайна муха, прелетяла над органичния отпадък на политическата случайност? С фекалните води на собствената ни глупост подарихме власт и съдба на  нагли, но в замяна на това- на изключително неграмотни и простовати кретени.Заслужаваме нищетата и нещастието си.

–    Ще успеем ли да преборим статуквото?

–    Питайте Илф и Петров!

Таня Анастасова

liberta.bg