Проф. Иво Христов: В наведена поза сме 30 години, укритите доходи у нас са 50 млрд.

Ние сме се поставили в тази наведена поза от близо 30 години. Ние разрушихме суверенитета на страната. Бяхме готови на всякакви форми на ”концесия на външните ни приятели” и резултатът е точно този, който закономерно виждаме.Това заяви депутатът проф. Иво Христов.

Страната е криминализирана и не е нужно да се случи поредното убийство, за да се установи това. Капацитетът на т.нар. български служби е меко казано под въпрос. Една значителна част от експертите бяха натикани в ъгъла, допълни той пред БНТ.

По въпроса за престъпността, корупцията и криминализацията на обществото обикновено се произнасят всякакви „специалисти“, като те се занимават с един елемент от системата, без да са наясно, че става въпрос за система. Каквото ни е обществото, такава ни е и престъпността.

На въпрос дали управлението на страната ни няма успехи, проф. Христов отговори, че според компетентни икономисти укритите доходи в България са близо 50 млрд., т.е. това са несъбраните, пропуснатите, отклонените средства. България може да води чудесна икономическа политика, без да разтича на т.нар. чуждестранни инвестиции, защото чуждестранната инвестиция е само добро допълнение.

Проф. Христов коментира и убийството на журналистката Виктория Маринова: Когато се държите като жертва, ще ви третират като жертва. Ние се държим като такива от 30 години и в момента берем закономерните резултати от това.

Той посочи, че е съгласен с анализаторите, които казаха, че – „при всичкото ми уважение към журналистическата професия – когато убиват редови български граждани, нашите баби и дядовци по селата, нещо не виждам такъв щур ентусиазъм по медиите, но когато е убита една журналистка – безспорно зловещо деяние – някак всички се сетиха, че имаме голям проблем. Това е абсолютно закономерно следствие на т.нар. 30-годишни български реформи – унищожаването на службите за сигурност, ликвидирането на апарата на следствието, изхвърлянето на всички професионалисти от системата на Министерството на вътрешните работи, обвинявайки ги, че са служители на ДС, разрушаването на устоите на държавността под формата на имитация на различни форми на съдебна реформа, докато изпаднахме в това жалко състояние, в което се намираме в момента.“

По думите му дори при наличие на воля да се отстрани този проблем, няма интерес. Сега създадената икономическа, социална и политическа система в страната няма интерес от промяната на статуквото, защото сериозна група от хора са бенефициенти на това статукво, категоричен беше проф. Христов от парламентарната група на БСП.

Европа – такава, каквато я познавахме за последните 25-30 години е приключила, това е повече от сигурно, обясни Христов по отношение на състава на бъдещия Европейски парламент.

Ако ние не изработим много бързо собствен имунитет, суверенитет и не си решим системните проблеми като общество, не да ни ги посочват чужденците, защото те ни ги посочват с користни цели, ако ние не си оправим собственото общество, което се намира в ужасно състояние – нас действително не ни чакат добри времена, категоричен е Христов.

БСП дори в най-добрата си кондиция събира около един милион гласове, БСП с един милион гласове никога не може да управлява, тя винаги ще зависи от някой друг, тоест въпросът за съюзника за БСП става централен, ако БСП наистина иска да управлява, а не просто да бъде участник в масовката наречена български политически живот, заяви социалистът.

БСП трябва да се обърне към националните интереси на страната и това означава, че трябва да има най-малкото съюзник, който да е национално отговорен и да стои на патриотични позиции, допълни той.

.

http://frognews.bg