Проф. Иво Христов за изборите: Предстои ни ”Многострадална Геновева” в три действия

Излъченото като резултати от изборите беше напълно очаквано. Това ще бъде непредставителен парламент. Голяма част от гласоподавателите не участваха в този фарс, каза социологът проф. Иво Христов.

По думите му пред БНР „предстои да видим „Многострадална Геновева“ в три действия – първи мандат, втори мандат и при третия – нищо незначеща малка политическа сила ще поеме тежкия кръст на спасяване на отечеството и всички ще се скрият зад широкия гръб на ген. Янев“.

Опитът за правителство ще бъде да се понасят имиджови щети, да се ползват благините на властта и това да стане с колкото е възможно по-малко негативи. „Има мощен натиск отвън – с оглед на това, че сме прифронтова територия, територията да бъде управлявана от редовен кабинет“, каза той.

Христов допълни, че случващото се с БСП е хроника на една предизвестена смърт: „Там отдавна се е осъществил разводът между левите идеи и лявата партия. Всеки сложен системен проблем, тъй като няма интелектуален капацитет той да бъде разбран, се преформулира като лична вина на някого. Корнелия Нинова е само закономерен израз на това пропадане“, смята социологът.

Според него ИТН са свършили каквото трябва, за което са били създадени. „И ПП, за каквото бяха създадени, те го изпълниха“, оцени Христов.

frognews.bg