Проф.Иво Христов: Наблюдаваме финалните гърчове на един режим

Наблюдаваме финалните гърчове на един режим, който бе инсталиран преди 10 години”. Това каза проф. Иво Христов, депутат от БСП при среща с бургаския актив на партията в ДТ „Адриана Будевска”, съобщи местният сайт „Флагман“.

Червеният десант на народни избраници започна от Бургас, където вчера те представиха стратегическия документ за управление „Визия за България”. Пред симпатизанти на социалистическата партия застанаха народните избраници Петър Кънев, Николай Тишев, Димитър Стоянов, Тодор Байчев, Драгомир Стойнев, Иво Христов, членът на ИБ Атанас Зафиров, областният лидер Стойко Танков и общинският председател Живко Господинов.

Проф. Иво Христов – един от най-сериозните критици на ГЕРБ и кабинета бе категоричен, че страната ни влиза в социално-политическа криза. Единственият изход е оставка на правителството.

„Срина се образователната система, социалната, здравепоазването.

Страната ни се превърна, в бих казал, периферия на развития свят. Това, което ни сполетя преди 10 години с идването на власт на Бойко Борисов достигна до последния си етап – потъпкването на демокрацията и влизането в авторитарен режим на управление. Ние вече сме в него!”, каза проф.Иво Христов.

Той подчерта, че има образци за подобно управление, но те са на Изток и страни от Третия свят, а не в Европа към където се стремим.

Според него наело на страната са хора, които са некомпетентни и логически предвидимо било, че ще избухват все повече кризи. Не се разчитало на експерти, защото те имали собствено мнение.

„Ако утре се промени управленската гарнитура ще се окаже, че има цели сектори оголени от експертиза, въпреки дрънканиците, че имало експерти във всяка област”, допълни проф.Иво Христов.

По думите му тези, които ще се наемат да изправят страната, ще се изправят пред изключително тежки проблеми.

„Хората масово излизат да протестират, търсят правата си не само че са недоволни от настоящото, но протестират и за бъдещето, защото са убедени, че ако по този начин държавата продължава да работи, не ни чака нищо добро. Документът, който ние изготвихме е стратегия, която ще даде възможност на страната ни да тръгне по нов път – младите хора да останат тук, да създават семейства, да се подобри начина на живот.”, каза от своя страна депутатът Драгомир Стойнев, който е и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България”

Визията на БСП показва, че партията е усетила пулса на обществото, подчерта Стойнев. Исканията на хората отговарят на това, което БСП е подготвило още през юли в стратегическия документ, припомни той.  Стойнев се спря на едно от исканията на протестиращите – по-голяма справедливост в данъчната система. Този въпрос бил съществена част от „Визия за България”, изтъкна депутатът.

„Ние предлагаме въвеждането на прогресивен данък. Считаме, че плоският данък е изчерпан, че той не доведе до очакваното изсветляване на доходите. Освен прогресивно облагане е време да направим първи стъпки към семейно подоходно облагане. Това ще помогне за справянето с демографския срив, защото няма какво да си кривим душата, ние сме на изчезване. Няма друга държава, която без да има епидемия или военен конфликт да се топи по този начин.”, заяви Стойнев.

Предложението касае всички работещите родители (не тези, които живеят на социални помощи, б.а.), на които щели да се приспада по 50 лева от данъците всеки месец на дете, уточни той.

Другата стъпка е облагане на капитала, защото много хора, предимно собственици на фирми, си дават ниски заплати, но получават високи дивиденти и така спестяват 5 %. Само за 2017 година 8 хил.български граждани са разпределили 7 млрд.лева. Щетата за фиска била сериозна, подчерта Стойнев. „Чуваме, че хората искат и различни ставки на ДДС. Точно това, което ние предлагаме във Визията.  Да има диференцирани ставки на ДДС, защото не може за детските храни, хляба, лекарствата, да се таксуват с 20 %.“, допълни той.

Достъпното здравеопазване е другата тема, която застъпи в изказването си пред актива на БСП в Бургас Драгомир Стойнев. Той даде и пример с испанската провинция Андалусия, която има 6,5 млн.граждани, територията е близка до тази на България, но там има 45 болници, а в страната ни 340.

Според него чрез много лечебни заведения се източвала Здравната каса. Заради това и във Визията на БСП се предвиждало всяко едно лечебно заведение, което работи с НЗОК да бъде регистрирани като социално предприятие. В здравеопазването се изразходвали над 4 млрд.лева на година, половината от които за лекарства, съобщи Стойнев.

Резултат с изображение за Проф.Иво Христов

http://epicenter.bg