Проф. Кожухарова: Ангелов си мисли, че всички са спрели да работят, защото не е министър

Учудена бях от думите на проф. Ангелов, че управление на здравната криза в момента няма и сме в състояние на хаос. Мисли, че всички са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят. Липсата на Национален оперативен щаб не променя абсолютно нищо.

Този коментар направи в студиото на Българската национална телевизия проф. Мира Кожухарова, съветник на настоящия здравен министър в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров.

Повод за думите й е поредното скандално изказване на предишният шеф на МЗ проф. Костадин Ангелов, който миналата седмица категорично заяви, че здравната криза е оставена на самотек, а изоставеното от него ведомство е потънало в хаос.

„Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на „Информбюро“. Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи. Това беше една от основните грешки. Хубаво започнаха без план, след това обаче се вземаха хаотично политически решения. Допускам, че експертите не са били питани по въпроса. Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно“, коментира здравният съветник.

Липсата на анализ според проф. Кожухарова, е съществен проблем. Според нея това е единственият начин да се предпазим от допускане на груби грешки.

“Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това?”, попита проф. Кожухарова.

Тя определи като известна грешка началото на ваксинационната кампания и решението втората доза да се пази за всички. Според експерта имунизацията е трябвало да протича по-широко.

„Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група – възрастни хора и хронични заболявания“, каза проф. Кожухарова.

https://frognews.bg/