Проф. Минеков: Потресаващи са нещата в Министерството на културата, изчезнали са близо 4,5 млн. евро

Потресаващи са нещата в Министерството на културата по отношение на финансови загуби и евросредства. Това каза на пресконференция в галерия „Средец“ служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Чудо е, че има пресконференция в МК. Такова събитие не е провеждано поне в последните 20 години. Да имате министър, който да може да отговаря не на удобни, а на неудобни въпроси. Надявам се да ми задавате точно такива. Ще бъде отговорен пред всички журналисти. Оказва се, че аз потискам свободата на словото. Моля ви, питайте, пишете и говорете това, което казвам. Напротив, аз подкрепям свободата на словото. Не одобрявам насилието над журналисти. Комплектоваме всичко, което се е случвало през последните години в Министерството“, коментира Минеков.

По думите му пресконференцията може да продължи 2-3 дни, ако изнесе цялата информация, която е открил. „Нещата наистина са потресаващи по отношение на финансови загуби, използване на евросредства през Министерството, външни фактори, където е имало подложен на нищета труд, невъзможност за работа на културни институти. Самото Министерство е работило почти без помръдване. Причината за това е духът на определено насилие, което е витаело над Министерството.

Работим на високи обороти, няма да има празен ден“, подчерта Минеков и уточни, че работи и събота и неделя, а вечер се прибира с папка документи.

„Изчезнали са по някакъв начин близо 4,5 млн. евро от проекти. Ще информирам българската прокуратура. След това европейската. Поради съмнение за използване на европейски средства информирам и за създаването на „Квадрат 500“. Този „Квадрат“ не е квадрат, защо е 500, не знам“, каза още той.

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов беше наплашен, за да не работим заедно, заяви министърът на културата.

„Представете си какво става с неговото семейство. Само с този термин белези, би трябвало да бъдат претърсени всички магазини към музеите. Със сигурност всеки от вас притежава подобен предмет, спомен от баба му. Всеки може да бъде обект на такова претърсване. Това е цинизъм. Г-н Папалезов е бил проследяван. Бил е заснет, че носи документи.

Той е най-компетентният по отношение на съвременната ситуация. Той трябваше да бъде наплашен, за да не работим заедно и да не стигнем до разкритията, които е правил през годините, включително и по колекцията на Васил Божков“, коментира проф. Минеков.

Той бе категоричен, че ще търси съветите на Ангел Папалезов и ще продължи работата си с него. „Ще видя какво се случва и с обвинението и ще проверя всичко по отношение на този загадъчен прокурорски инцидент“, подчерта министърът.

По думите му Народното събрание е одобрило престъпната колекция на Васил Божков. „Тази колекция беше легализирана и показана в Националния исторически музей. Тя е показвана 3 пъти в различни точки на Европа и извън Европа.

Божков е бил помолен да прибере цялата си колекция и да напусне страната. Няколко дни преди това имаше изложба на неговите съкровища в Националната художествена галерия.

Колекцията е над 2000 екземпляра. Открихме и 28 произведения на бившия министър Рашидов. Нормално ли е, когато министърът съучаства в признанието на тази колекция, в същото време тези работи да отидат в колекцията на Васил Божков? Постъпленията от хазарт във фонд „Култура“ са комични. Бяха спрени постъпленията от частния хазарт“, обясни проф. Минеков.

http://epicenter.bg/