Проф. Минеков: Целият съм в жалби. Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години

Такова чудо не се е случвало в министерството в последните 20 години, а може би и повече. През последната седмица нещата наистина прегряват. Онова, което в началото ви казах, а именно, че ще трябва за 2 месеца да свършим онова, което не е свършено за 10 години, изглежда реалност. Целият съм в жалби. Огромно количество. Жалбите са разнопосочни. Идват от отделни лица, от собственици на енни имоти, от закъснели с години преписки, от хора, пострадали при управлението на предишните, тъй като просто не са били удобни.

Това разкри министърът на културата проф. Велислав Минеков и добави, че има огромен списък от явления, серия от нещастия, извършени и вътре, и вън от министерството. По думите му списъкът е отчайващ.

„Един ужасяващ инцидент е извършен през изминалите години. Въпросът не е в средства. Преди години един приятел ми каза, че ако бившите управляващи знаят къде е гробът на Васил Левски, ще го окрадат и продадат“, информира той.

По думите му не е имало реставрация на паметника на Васил Левски. „Липсват бронзови части от паметника, няма нито проект, нито съгласуване. Повикали са зидари, тенекеджии и още общи работници, които да се докоснат до светинята“, допълни той. По принцип серията по одобрения е много тежка, за да се допусне екип до такава реставрация.

Проф. Минеков каза още, че е получил множество предложения за промени в Министерството на културата.

Според него целта на предишните управляващи е била корупция и унищожение на паметници на културата. „Виждате го във всеки град. Тази разруха е безконтролна и останала до днес ненаказана. Точно затова трябва да променим Закона за културното наследство“, добави той

След среща с вицепрезидента Илияна Йотова по желание на посланика на Франция у нас днес е продължена още една добра идея. „“Говорихме за възможностите за създаване на един изключителен Европейски център за култура и изкуство на остров Свети Кирик, Созопол и реставрация на съществуващата сграда на Военното училище. Това е много по-добре отколкото да се раздават парцели за хотели, къщи и частни имоти“, категоричен бе той.

Frognews.bg