Проф. Николай Радулов: Антон Тодоров се постара да заслужи някакъв пост

Антон Тодоров се постара да заслужи някакъв пост. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и експерт по национална сигурност по повод „за“ и „против“ закриването на Комисията по досиетата.

„Вие виждате, че от автор на много тежка критика към ГЕРБ и заобикалящите Бойко Борисов, той се превърна едва ли не в негов обожател. Очевидно е, че хората, които се проявяват като старателни блюдолизци, са изгодни на всяко управление и те просперират“, коментира проф. Радулов. Според него обаче не става дума за личността на Антон Тодоров, а за безкрайната вреда, която тази комисия и начинът, по който тя е действала, са нанесли на националната ни сигурност. По думите му в някои страни са затворили въобще досиетата, в други са дали свободен достъп до тях.

„В другите европейски страни никъде нямаше такова остро негодувание, каквото имаше при нас. Съответно не беше нанесена и щета върху националната им сигурност“, коментира експертът по национална сигурност.

„Вижте колко много хора на властови позиции в България са бивши сътрудници на ДС и на криминалните служби. Това, че ги разкриха не доведе до нищо по отношение на тяхното развитие. Доведе до безкрайно отслабване на България от гледна точка на националната сигурност“, допълни той.

Трудно ми е да преценя защо БСП иска да премахне Комисията по досиетата, след като тя беше тази, която я създаде, коментира още проф. Николай Радулов.

„Не знам каква беше тогава причината. Имам само предположение. Работейки, тази комисия разкриваше принадлежността към Държавна сигурност и други служби на секретни сътрудници. Тези сътрудници, ако желаеха да продължат да се развиват, нямаха избор да отидат някъде другаде, освен в БСП. Мисля, че тази сметка обаче излезе крива“, поясни проф. Радулов.

Експертът одобри идеята на БСП за създаване на Институт за национална памет.

„След като архивите бяха извадени от специалните служби е нормално да влязат в някакъв институт, в който хората, които работят с архиви, пишат исторически книги или художествена литература да могат да ползват, защото тези неща са част от нашето минало. Може би трябва да се гледа по-широко на такъв институт. Той да се занимава не само с това, а и с паметниците, които са махнати от нормалните им места и с опазването на съществуващите. Само ние сме вандалска страна, която руши паметници, които политически в момента не й се харесват. Аз съм за такъв институт, но според мен той трябва да има по-широк обхват на дейност“, посочи проф. Радулов.

По отношение на гарантиране на неговата безпристрастност, проф. Радулов поясни, че дори на жизнено необходими места като съд и прокуратура в България не може да се създаде атмосфера на безпристрастност.

„Така че и този институт ще е подчинен на актуалната политика, на властимащите и силните на деня. От това не можем да избягаме. Това може да бъде преодоляно само с годините. Не мисля, че този институт може да остане политически неутрален, както няма и държавна институция, която да е политически неутрална“, допълни експертът.

Резултат с изображение за Проф. Николай Радулов

http://epicenter.bg

loading...