Проф. Овчаров: Нечии интереси пренасочиха „Струма“ през разкопките

Да си кажем истината: магистрала „Струма“ по проект трябваше да мине по друг маршрут, не където са сега разкопките на римското селище. Трасето минаваше през или покрай някакъв стадион.
Проверете защо и кой е изместил посоката. Това заяви проф. Николай Овчаров в сутрешния блок на телевизия On Air. Той защити тезата, че не трябва да се променя трасето на магистралата. Разкопките били разкрили римско село. Важните разкрития можело да се запазят и преместят малко встрани. Археологът даде пример с Рим, където за разширяване на основните улици са пострадали ценни паметници.Оказва се, че в Агенцията „Пътна инфраструктура“, са знаели за археологическите находки преди повече от година. Оттам обаче не са поставили въпроса за обсъждане и приемане на решение, а са си затраели. Чак когато обществеността в Благоевград се вдигна да защити разкопките и да поиска промяна на маршрута на „Струма“ темата се превърна в скандал.

Премиерът Борисов упрекна преди дни местните хора, че не са протестирали преди година. Тогава трябвало да поставят исканията си. Преди година обаче хората не са знаели каква е ситуацията, нито какво точно се разкрива под земята. Знаели са от АПИ, но са мълчали, надявайки се, че всичко ще мине мирно и тихо. Знаел е и министър Николай Нанков. Той също се прави на изненадан от сегашните протести, но е знаел за проблема отдавна. Просто го е скрил от премиера, смятат запознати

.

http://frognews.bg