Проф. Радулов: През последните 12 г. структурите за борба с корупцията се размножаваха като зелената еуглена – чрез пъпкуване

През последните 10-12 години структурите, които трябваше да се борят с корупцията, се размножаваха по странен начин – като зелената еуглена – чрез пъпкуване. Когато една структура бъде създадена да върши работа, очаква се тя да я върши. Но след това се вижда, че не го прави и вместо да бъде накарана, се създава подобна и след това още една подобна, и още една подобна. И накрая имаме този мастодонт, който е сливане на три комисии – КПКОНПИ. Това каза пред БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Той подчерта обществената тайна – че КПКОНПИ не работи.

„Концентрацията на противодействието на корупцията само в един орган е непродуктивно. Когато криминално действие става обект на една структура, световният опит показва, че има големи изкривявания. За да има успех в противодействието на корупцията, трябва да има и други органи, които да са конкуриращи се един друг… Законът е отрязал МВР от работа по корупцията. Бяха иззети възможностите и на ДАНС да работи по случаи на корупция. Тези възможности трябва да се върнат законово, НПК трябва да се промени“, добави проф. Радулов.

„Не мисля, че е необходимо да се ограничава до определено ниво работата по корупцията. Когато започваш отдолу и постепенно разплиташ паяжината, се движиш към горните нива. Това ще е сериозен проблем при разплитането на една мрежа от корупционни схеми“, каза още експертът.

По думите му актуалната обстановка в страната не е такава, че да бъдем приети безусловно в Шенген: „България е пълна с мигранти. Има още малко работа, преди да ни приемат в Шенген“.

frognews.bg