Пукнатини преди срещата на НАТО

Съединените щати няма повече да бъдат прасенцето касичка на Европа, отсече президентът на САЩ миналата седмица. Това прозвуча почти като „дай си ми кукличките, на си ти парцалките“. Само дето поредното американско хокане не е детски скандал, а и президентът Тръмп не е малчуган, нищо, че често се държи като разглезено хлапе.
Още по-неприятен е фактът, че разправията се случва в навечерието на започваща тази седмица среща на върха на страните членки на НАТО. 29-те се събират на годишния си форум на 11 и 12 юли в Брюксел. А претенциите на Доналд Тръмп, разбира се, са свързани с пари.
Става въпрос за прословутото увеличение на разходите за отбрана. Тръмп е недоволен, че много от съюзниците в НАТО не се придържат към ангажимента да харчат 2% от техния брутен вътрешен продукт за национална отбрана. Още през юни той дори е изпратил на лидери на страни членки на НАТО писма, в които настоял да се изпълнят задълженията по увеличаване на разходите за отбрана. Най-голямо недоволство стопанинът на Белия дом изразил по отношение на Германия, която, както смята той, дава лош пример на останалите съюзници.
„Тръмп смята, че НАТО е клуб за защита, в който САЩ вършат цялата работа, отбранявайки всички тези европейски безделници, които са на почивка. И сега той заплашва с последствия. Европейците наблюдават как Тръмп започва да изпълнява реториката си относно търговията по един много войнствен начин. И вече се чудят дали той ще направи същото и по отношение на въпросите по сигурността“, казва Дерек Чолет, изпълнителен вицепрезидент по защитата и отбраната към „Джърман Маршал Фанд“.
Случката съвсем изнерви и без това тревожната обстановка преди срещата на върха в Брюксел. Все по-често се прокрадват прогнозите, че НАТО върви към своя край. Наскоро председателят на Европейския съвет полякът Доналд Туск бе принуден да констатира, че в отношенията между ЕС и САЩ са настъпили тежки времена и съвсем не е сигурно, че, въпреки усилията, трансатлантическото единство ще бъде запазено. Дори генералният секретар на НАТО Столтенберг вече не е сигурен, че Северноатлантическият алианс ще оцелее. Причина за разпадането ще са дълбоките разногласия между Америка и Европейския съюз, които не само не се затварят, но стават и все по-дълбоки и по-широки, кахъри се той.
Йенс Столтенберг дори се обърна към членките на алианса с призив още по-упорито да работят за запазването на западното единство.
Истината е, че много европейски правителства разделят тези опасения. Според тях решенията на Доналд Тръмп, в това число търговският протекционизъм, излизането от ядрената сделка с Иран и отказът от Парижкото споразумение за климата, показват решимостта на Белия дом за коренна промяна на политиката на САЩ. При това политика, която съвсем не е по вкуса на европейците.
„Ние все повече се безпокоим, че това не са просто съвпадения. Всичко това показва една много тревожна картина“, цитира „Ню Йорк таймс“ високопоставен дипломат от Евросъюза. Събеседникът на изданието обръща внимание, че в днешната американска доктрина „не съществуват приятели, а има само врагове“. Тя също така не предвижда такова понятие, като „ред, основан на правила“. „А това е много опасно“, добавя източникът на „Ню Йорк таймс“.
в Брюксел Тръмп със сигурност няма да пропусне случая да направи участието в срещата на върха запомнящо се. Никой обаче не може да е сигурен в какво точно настроение ще пристигне той в белгийската столица. Стопанинът на Белия дом честичко променя позициите си. Почти цялата първа година на президентството си той говореше за неефективността на алианса за САЩ, за недостатъчното участие на европейците във финансирането на НАТО. След това обаче той смени „плочата“ и все по-често започна да говори за важността на пакта за решаването на общите политически и отбранителни задачи на Запада. Тръмп дори хвалеше европейците, че са започнали да променят нещата с размера на своите отбранителни бюджети.
Последните му прояви обаче карат повечето анализатори да прогнозират, че в Брюксел ролята му ще бъде деструктивна. По всичко личи, че европейците се готвят за тежка среща с Доналд Тръмп и все пак, вероятно, тайничко се надяват, че американският президент ще бъде благосклонен. Той може да се опита да пооправи развалените отношения с европейските лидери. В Европа още не могат да преглътнат отказа му да подпише заключителната декларация на срещата на Г-7 в Канада.
Ако обаче Тръмп пристигне в Брюксел с настроението да се кара на европейците за пари, съществува сериозна опасност предстоящата среща на НАТО да се превърне в пълна катастрофа.
Във Вашингтон изглежда трудно разчитат сигналите, които идват от Стария свят. А европейските лидери отдавна говорят за укрепване на военното си сътрудничество и намаляване на американската подкрепа на НАТО. Европа трябва с още по-голяма отговорност да се отнесе към собствената сигурност, все по-убедени са европейците. Тази тема не е нова в Евросъюза. Съществуваха обаче много причини ЕС да не търси свой собствен отделен от НАТО отбранителен съюз. И тук не става въпрос само за пари, а и за сериозното противопоставяне на подобни идеи от страна на Великобритания. „Брекзит“ обаче сложи край на тази спирачка и Старият свят най-накрая може да реши, че е време да се погрижи сам за себе си, без големия отвъдокеански брат. Нещо, което Тръмп със сигурност трудно може да си представи.
Няма съмнение обаче, че основната тема на разговорите на 11 и 12 юли ще са парите и най-вече по-справедливото разпределение на разходите. Няма да бъде подмината и темата за международния тероризъм. А генералният секретар на пакта Столтенберг настоява да се повиши готовността на алианса бързо да разгръща своите сили и да ги разполага в необходимото място. Към 2020 година НАТО трябва да има 30 механизирани батальона, 30 ескадрили и 30 военни кораба, които да могат да бъдат разгърнати за 30 дни. Това пряко е свързано с друга точка от дневния ред на срещата на върха – засилването на военното присъствие в Източна Европа. Тук особено настоятелни са Полша и Прибалтийските държави. На форума в Брюксел е поканен и президентът на Украйна Петро Порошенко. Очаква се да бъде отправена и официална покана към Македония за присъединяване към пакта.
На срещата на върха на НАТО няма как да бъде избегната и темата Русия, която винаги присъства в дневния ред на пакта. Още повече, че от Брюксел Тръмп ще се отправи към финландската столица Хелзинки, където ще се срещне с руския лидер Владимир Путин. Мнозина определят именно този очакван разговор като „срещата на годината“, въпреки че никой не очаква някакъв сериозен пробив в обтегнатите отношения между Запада и Русия.
Това ще е първата пълноформатна среща между Путин и Тръмп. Те се срещнаха за първи път преди година в Хамбург на форума на Г-20, а след това за кратко се засякоха през ноември във Виетнам на срещата на АТИС. Какво ще си кажат двамата лидери на суперсилите ще научим много скоро. Настроението на Тръмп в Хелзинки обаче пряко ще зависи от резултатите от преговорите в Брюксел. Срещата с Путин след символичен и успешен форум на НАТО е едно, а среща на фона на проблемни разговори със съюзниците – ще е нещо съвсем друго.
И все пак тази седмица в Брюксел нищо няма да се промени. Всички ще се опитат да избегнат гръмките публични скандали. Информационната картинка от срещата със сигурност ще бъде благоприятна, но и нищо не казваща. Повечко ще научим със сигурност от писанията на Тръмп в туитър. И без това обаче е очевидно, че пукнатините в НАТО са налице. Непрогнозируемостта на новата политика на САЩ при всички случаи ще накарат европейците да търсят други гаранции за сигурността на Стария континент. А това би означавало край на НАТО.


Президентът Тръмп неведнъж заплаши европейците, че може да ги изостави. Истината е, че ЕС се замисля дали не е време наистина сам да се погрижи за сигурността си

Галина Младенова

Резултат с изображение за НАТО

http://duma.bg

loading...