ПУКНЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ ТОЗИ ЦИРЕЙ ОТ МИЛИАРДИ!

.
Приключи срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с ръководството на българската браншова камера „Пътища”.

И веднага започна срещата на това ръководство с президента Румен Радев. Знаете за какво става дума – официално за протестите на автомагистралните строители. Неофициално и в действителност – шантаж за милиарди.
Дано не мине.

Аферата е като гноен цирей. Той започна да набира не сега, а преди време, но това беше укрито от обществеността. Но рано или късно всеки цирей се превръща в тежка болест и сега зловонието й отравя бизнес и обществената среда в България.

Например частната „Автомагистрали Хемус” АД е фирмата, която строи незаконно част от магистралата, получила e 95 млн. аванс, но не е платила на своите подизпълнители и работници. И съответно ги изкара по пътища и булеварди на протест. Макар че договорите на тази фирма с държавната „Автомагистрали”по процедури, които заобикалят обществени поръчки, са за милиард (960 милиона)!!!!

Чак сега се разбира, че 5.5 милиарда държавни пари са раздадени на ангро.
Крайно време е циреят пътно строителство да се пукне и гнойта му да се източи.
За поука на всички останали далавераждии.

Личното ми мнение: докато не се отрежат категорично поне една голяма афера, ако ще Стара планина да се превърне във вулкан, те ще продължат.
Безнаказаността ражда единствено безнаказаност, сполучилият шантаж – нов шантаж.
***
***
Навремето (пролетта на 2018) спрях закупуването на ЧЕЗ от три мафии – италианската „Н,Драгета”, руската, родната + руските секретни служби и Съвета за сигурност на Руската федерация. Този цирей беше пукнат, но свързаният с мафиотката Гинка Върбакова цирей на уволнения наскоро от служебната министърка шеф на държавната „Автомагистрали” Стоят Беличев остана. И печалният резултат е 5.5 милиарда.
(виж мой пост преди близо 3 години)
11 януари 2019 година
ГИНЧЕТО ОТ ЧЕЗ И АВТОМАГИСТРАЛИТЕ
*** Гинка Върбакова – ключ към 1.35 милиарда лева и заобикаляне на обществените поръчки
*** Дали властта не компенсира и семейството и с тези пари заради провалилата се сделка за покупка на българската ЧЕЗ?

.
Поставих и въпроса що за фирма е държавната „Автомагистрали”, но мълчанието продължи. Чак сега, с новото служебно правителство истината за милиаърдите получи публичност, а за тези години сумата набъбна от 3.5 на 5.5 милиарда.
(Откъс от онзи пост за държавната фирма)
Продължение от предишния пост:
ПОЩЕНСКАТА КУТИЯ ЗА МИЛИАРДИ
– ДО ПОИСКВАНЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА „АВТОМАГИСТРАЛИ“
**** Ресурси: 3 багера, 1 булдозер и … 20 счетоводители, оправящи милиардите
.
Държавната „Автомагистрали“, която строи маса обекти, вкл. магистрала „Хемус“ и която ще изхарчи между 3 и 4 милиарда лева за пътно строителство, всъщност е пощенска кутия „под прикритие“.
Тя разполага общо с 3 багера, 1 булдозер и 2 безпилотни дрона (за рекламни клипчета за дейността на фирмата).
В нея работят 9 инженери, 11 геодезисти, 1 геолог и т.н. – общо 41 души специалисти и технически персонал.
Освен това работят и … 20 счетоводители!
Двадесет, понеже фирмата е нещо като пощенска кутия, за да се заобиколи закона за обществените поръчки. Без проведени търгове и конкурси „Автомагистрали“ наема подизпълнители (няма и 10 на брой частни фирми – редовни помагачи), които папат тези милиарди левове за работата, която е поне двойна и тройно надписана като стойност.
~~~~~МИЛИАРДИТЕ ЗА „ХЕМУС“~~~~
Да видим например „Хемус“.
В края на 2018 г. кабинетът дава 1.35 млрд. лв. на държавната компания „Автомагистрали“, за да построи „Хемус“ до Велико Търново (135 км средно по 10 млн. лв./км). Година по-късно – 2019, дава още 1.38 млрд. лв. за останалите 89 км между Велико Търново и п.в.“Буховци“ – отново на „Автомагистрали“ (средно по 15.5 млн. лв./км).
Общо 2 милиарда и 650 милиона лева.
Начело в списъка на строителите на магистрала „Хемус“, която уж се строи от държавната „Автомагистрали“ е частната хасковска компания „АБ“. През 2016 г. „АБ“ получи спасителен заем от 29 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие, за да не фалира. Тогава се държи от близките до ДПС Телят Хасан и Станимир Милев. Тя прави и модернизацията на жп линията София – Елин Пелин за 145 млн. лв. и т.н. и т.н.
Вторият поред строител на „Хемус“ – „Хидрострой“ е бил собственост на бившия пътен шеф от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев.Тази компания купува „Водстрой 98“, близка до Пеевски и според избягалия банкер Цветан Василев така лъсва „синергията между Борисов и Пеевски“. Тази „синергия“ само през миналата година е за четвърт милиард лева.
(и т.н., и т.н. – край на откъса)
.
УЧАСТНИЦИТЕ В СТАРИТЕ АФЕРИ, УЧАСТНИЦИТЕ В НОВИТЕ АФЕРИ, УЧАСТНИЦИТЕ В БЪДЕЩИТЕ АФЕРИ ПО СЪЩЕСТВО СА ЕДНИ И СЪЩИ.
И АКО ЕДНА АФЕРА НЕ СЕ ИЗКОРЕНИ ДОКРАЙ, КАТО БУРЕН ТЯ ЩЕ ПРЪСВА И ПРЪСВА СЕМЕНАТА СИ В НОВИ И НОВИ АФЕРИ.

Григор Лилов