Путин: Не бягаме от долара, той бяга от нас

Президентът на Русия Владимир Путин каза в сряда, че страната му няма друг избор, освен да намали зависимостта си от долара в търговията, след все по-тежките санкции на САЩ.
Той участва в инвестиционен форум по темата „Създаване на партньорство. Отстраняване на разногласия“.
Отговаряйки на въпроси на участниците във форума руският президент каза, че икономиката на страната му се адаптира към усложненията и създава условия за вътрешно развитие, независимо от кризисните явления и „дори изкуствено създаваните трудности“.
Путин отчете, че обемът на инвестициите в основен капитал в Русия за девет месеца е нараснал с 4,1%.
Въпреки това темповете на ръста на руската икономика не са достатъчни за кардинално повишаване жизненото равнище на населението, констатира президентът. И допълни: „Поставяме си задачата да постигнем темпове на развитие над световните.“
Руският президент отбеляза, че Русия не се стреми да се откаже от използването на долара, но е принудена да прави определени стъпки в тази посока.
„Ние нямаме за цел да се отдалечаваме от долара, долара се отдалечава от нас. И тези, които взимат съответните решения, се прострелват сами не в крака, а малко по-високо, защото такава нестабилност в плащанията в долари предизвиква желание в твърде много икономики по света да намерят алтернативна резервна валута и да създадат независими от долара системи за плащане.“
Говорейки за петролните пазари Путин каза, че цена от 60 долара на барел напълно устройва Русия. Той също така подчерта, че Москва никога не си е поставяла за цел подкопаване на цените на шистовия нефт, добиван в САЩ.
По думите на Путин санкциите на западните страни, наложени срещу Русия, са довели до изчезването на 400 000 работни места в ЕС. Той отбеляза, че преди време стокооборотът между Русия и ЕС е бил 450 млрд. долара, а сега е 236 милиарда.
„Има разлика. И по оценки на европарламента недоставянето на европейска продукция на руския пазар е довело до съкращаването на 400 хиляди работни места в предприятията на страните от ЕС“

Путин: Не бягаме от долара, той бяга от нас

cross.bg