Путин разпореди до 31 март да се премине към плащане на газ в рубли

Руският президент Владимир Путин е разпоредил на правителството, Централната банка на Руската федерация и компанията „Газпром“ да представят до 31 март доклад за промяна на валутата на плащане за доставките на руски газ към „неприятелски настроени“ страни, предадоха руски медии.

„Правителството на Руската федерация, заедно с Банката на Русия и публичното акционерно дружество „Газпром“, трябва да предприеме набор от мерки за промяна на валутата на плащане за доставките на природен газ към руска рубла за страни, които са въвели ограничителни мерки срещу граждани на Руската федерация и руски юридически лица“, се казва в изявлението в документа.

На 23 март руският президент обяви, че Русия ще приема плащания за синьо гориво единствено в рубли. Той аргументира мярката с решението на западните държави да замразят валутните резерви на Русия.

Европейските лидери отговориха, че Русия не би могла едностранно да промени договорите за доставка на природен газ и да накара получителите да заплащат в рубли без тяхното съгласие.

„Това би било едностранно решение, което нарушава условията на сделката. Не сме въвели санкции, за да позволим някой да ги заобикаля. Мина времето, когато енергетиката може да се използва за шантаж“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Коментари по този въпрос направиха и други европейски лидери в Брюксел по време на заседание на Европейския съвет.

„Германия няма да плаща за газ и нефт в рубли. Навсякъде има железни договори и валутата, в която стават разплащанията, е част от тях“, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Полша също отхвърли тази възможност. Договорът им с „Газпром“ изтича в края на 2022 г., след което страната смята да се откаже от внос на газ от Русия.

Договорът на България с „Газпром“ също изтича в края на 2022 г. Министърът на енергетиката Александър Николов обаче обяви, че няма никакъв проблем България да плаща в рубли. „У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в руски рубли, така че доставките за следващите месеци не са застрашени“, обясни Николов. Премиерът Кирил Петков определи това като „технически въпрос“, който не е от голямо значение.

ИТАЛИЯ: Какви рубли – нямаме такива

Най-голямата италианска петролна и газова компания Eni обяви в понеделник, че не е в състояние да плаща руски газ, както поиска руският президент Владимир Путин.

Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци каза: „Те ни поискаха да платим за природния газ в рубли. Няма да можем да направим това, защото нямаме рубли. И това не е предвидено в договора, който уточнява сетълментите в евро“. Освен това Дескалци изрази опасенията си за бъдещите доставки на газ от Русия, тъй като конфликтът в Украйна се разраства.

https://segabg.com/