Путин разтрепера олигарсите

Наредено им е да създадат частни военни компании

Руският държавен глава Владимир Путин се готви за „нов етап“ във войната срещу Украйна, която започна непредизвикано на 24 февруари.

Това стана ясно от разкритието, направено от българския разследващ журналист от „Bellingcat“ Христо Грозев.

След като беше разгромена в Киевска област, руската армия сега търпи тежки загуби на изток и на юг в Украйна. Според Грозев, Путин е наредил на руските олигарси да създадат частни военни компании (като „Вагнер“), за да има окупаторската армия ресурси за ново настъпление. Очаква се то да се състои през месец октомври.

„Путин казва, че всичко (провалите на Руската федерация в Украйна) се дължи на корупцията и некомпетентността в армията („наемниците бяха измамени със заплатите“). Но отново, много оптимистично, той казва, че на всяка държавна корпорация и на олигарсите е наредено да създадат собствена военно компания за „нов етап“ през октомври“, пише Грозев.

Според украинския държавен глава Володимир Зеленски от началото на септември въоръжените сили на Украйна са освободили около 2000 квадратни километра. По данни на Киев от началото на пълномащабната война 52 650 руски войници са убити на украинска земя. На този етап Москва продължава с мълчанието си по темата за броя на жертвите, които е дала във войната.
Източник: standartnews.com