Путин след срещата с Байдън: Отзованите посланици се завръщат в Москва и Вашингтон (ВИДЕО)

На пресконференция след срещата на върха в Женева руският президент Владимир Путин съобщи, че е решено посланиците на двете държави да се завърнат съответно в Москва и Вашнигтон.

Конкретните дати за завръщането на посланиците на САЩ и Русия на работните им места, съответно в Москва и Вашингтон, са технически проблем, добави руският лидер.

„Кога точно – утре, вдругиден – това е чисто технически въпрос“, каза Путин.

„Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения“, заяви руският президент.

Владимир Путин заяви, че е доволен от обясненията на американския президент Джо Байдън след остри изказвания по негов адрес, предава РИА Новости, като припомня интервюто, в което Байдън нарече Путин „убиец“.

„Що се отнася до острите твърдения: е, какво да кажа, всички ги знаем. След това президентът Байдън ми се обади, обясни ми, тези обяснения ме устройват, той предложи да се срещнем – това е неговата инициатива, срещнахме се,“ каза Путин.

По-късно руският президент заяви, че не е канил Байдън да му гостува в Москва, нито Байдън го е канил в Белия дом. Според Путин за организирането на такива срещи е необходимо да „узреят условията“

Путин сподели още, че по време на преговорите не е имало враждебност, разговорът е бил конструктивен.

„Общата оценка: Вярвам, че не е имало враждебност. Напротив, срещата ни се проведе, разбира се, по принципен начин. Нашите оценки се различават по много точки. Но според мен въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разбират и търсят начини да сближат позициите си. Разговорът беше много конструктивен „, каза руският лидер пред репортери след руско-американската среща на върха.

Украинските проблеми бяха обсъдени на среща с американския президент Джо Байдън и президентът на САЩ е съгласен, че споразуменията от Минск трябва да бъдат основата за уреждане в Източна Украйна, заяви руският президент.

„Що се отнася до Украйна, да, тази тема беше засегната. Не мога да кажа това с много подробности. Но доколкото разбрах президента Байдън, той е съгласен, че Минските споразумения трябва да бъдат основата на урегулирането в Източна Украйна ,“ каза Путин.

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света, подчерта руският президент.

„Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и броя на техните носители и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия – каза Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС. – Наясно сме с тази отговорност. “

Руското външно министерство и Държавният департамент на САЩ ще започнат консултации по целия спектър на сътрудничество по дипломатическия път, каза още президентът Путин.

„Разбрахме се също така, че Министерството на външните работи на Руската федерация и Държавният департамент на САЩ ще започнат консултации по целия спектър на сътрудничество по дипломатическия път – каза той. – Има какво да се говори, има много проблеми струва ми се. И двете страни, включително американската, са решени да търсят решение.“

Вашингтон обяви Москва за свой враг и в съответствие с това подкрепя руските организации, чиято дейност е насочена към сдържане на Руската федерация, заяви още Владимир Путин.

„Съединените щати обявиха Русия за свой враг и противник. Конгресът направи това през 2017 г. Нека сега си зададем един въпрос: ако Русия е враг, какви организации ще подкрепи Америка в Русия? Мисля, че не тези които укрепват Руската федерация, a тези, които я ограничават. И това е целта на САЩ, обявена публично“, каза Путин.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че в американското законодателство са предвидени разпоредби, според които „Съединените щати трябва да поддържат правилата и реда на демократичното управление“ в Русия „и да подкрепят политически организации“.

„Това са организации и хора, които допринасят за прилагането на политиката на Съединените щати в руска посока. Как трябва да се отнасяме към това? Мисля, че е ясно: трябва да се отнасяме с повишено внимание, но ще действаме изключително в рамките на руския закон „, заключи Путин.

Путин добави, че ще бъде благодарен на американските медии, ако успеят да „предадат обективно“ отговора му на своите зрители и слушатели.

В отговор на въпрос по отношение на опозиционера Алексей Навални Путин заяви:

„По отношение на нашата несистемна опозиция и гражданина, когото споменахте. Този човек знаеше, че нарушава действащия в Русия закон, той беше длъжен да бъде отбелязан като лице, осъдено на две условни присъди, умишлено, искам да подчертая това, пренебрегвайки това изискване на закона, този джентълмен замина за лечение в чужбина“, спомня си Путин, отговаряйки на въпрос на американски журналист относно присъдата на Навални.

В същото време той обърна внимание на факта, че докато Навални е бил в болницата, властите „не са го търсили да се регистрира, (но) веднага след като е напуснал болницата и е публикувал своите видеоклипове в интернет, той беше потърсен отново, той не се яви, пренебрегна изискването на закона и бе обявен за издирване. “

„Знаейки за това, той дойде, аз изхождам от факта, че умишлено целеше да бъде задържан. Направи това, което искаше, така че за какво можем да говорим тук“, подчерта Путин.

„По улиците на американските градове всеки ден има убит, включително лидерите на някои организации. Това става на улицата пред очите на деца,“ заяви Путин в отговор на журналистически въпрос дали в Русия има политически репресии срещу опозицията.

Президентът Байдън е повдигнал въпроса за руските кибератаки към американски обекти и двамата са съгласни, че киберсигурността е „изключително важна за целия свят, като и за САЩ, и за Русия“. Двете страни ще си сътрудничат в тази сфера, защото „носят отговорност“, но според Путин най-много кибератаки в света се провеждат от територията на САЩ и той не обвинява за това официалните власти във Вашингтон.

По неговите думи САЩ са поискали информация за 10 хакерски атаки от територията на Русия през 2020 г. и две през тази, за което са им предоставени изчерпателни данни, но в същото време е имало над 40 кибератаки от територията на САЩ към Москва, но за тях не е предоставена информация от Щатите.

Владимир Путин сподели и впечатленията си от американския президент Джо Байдън. Според руския лидер той е много конструктивен, уравновесен и опитен събеседник.

„Ако ме попитате за събеседника и партньора, президента Байдън, мога да кажа, че той е много конструктивен, уравновесен човек, както очаквах, отговаряйки на журналистически въпрос на пресконференцията след срещата на върха Русия-САЩ в Женева.

Президентът на Руската федерация каза, че по време на разговора събеседникът му „си спомни малко за семейството си там и така нататък, после – за какво е говорела майка му с него“.

„Това са толкова важни неща, те не са пряко свързани със случая, но въпреки това те все пак показват нивото или качеството на неговите морални ценности“, добави Путин, подчертавайки, че всичко това е доста привлекателно.

Путин заяви, че не си и не може да си прави илюзии относно отношенията със САЩ нито преди, нито след срещата си с американския лидер Джо Байдън в Женева. „Дори нямах и стари (илюзии), а вие говорите за нови. Откъде взехте идеята за илюзии?“ – попита Путин на пресконференцията. „Няма илюзии и не може да има. “

Путин каза, че като цяло по време на разговорите с американския президент Джо Байдън в сряда те са говорили „на един и същ език“. „Струва ми се, че обикновено говорихме на един и същ език, но това изобщо не означава, че трябва непременно да погледнем в душата, в очите и да се закълнем във вечна любов и приятелство. Съвсем не“, каза руският държавен глава.

Дипломатическите отношения между Русия и САЩ се влошават по инициатива на американската страна, каза Путин. „Трудно ми е да отговоря сега, защо всички действия, свързани с влошаването на руско-американските отношения, бяха инициирани не от нас, а от американската страна. Конгресмените са находчиви хора, не знам какво още ще измислят там горе “, каза Путин, отговаряйки на въпроса дали руско-американските отношения са стигнали до дипломатическо дъно.

Путин, коментирайки перспективите за отношения със САЩ след срещата на върха с американския президент Джо Байдън, заяви, че не може да има „семейно доверие“ в отношенията между Москва и Вашингтон, но има просветление (макар и от мълния).

„Лев Толстой веднъж каза: „В живота няма щастие, остава само неговите мълнии – ценете ги.“ Струва ми се, че в такава ситуация не може да има семейно доверие, но има проблясъци, макар ои от мълния“, заяви президентът на Русия пред репортери след срещата с Байдън, отговаряйки на въпроса дали е възможно да се постигне ново ниво на взаимно разбирателство и доверие с американския президент след срещата на върха.

Източник: Агенция „Фокус“, БНР, бТВ

Путин след срещата с Байдън: Отзованите посланици се завръщат в Москва и Вашингтон