Пълна подмяна в БСП! Сбъдва мечтата на „ястребите“

Последната фундаментелна разлика между левицата и десницата в България – тази по въпросите на въоръжаването, е заличена. Днес стана ясно, че председателката на БСП Корнелия Нинова подкрепя почти двойното увеличение на военните разходи. Това беше отдавнашно искане на десницата и на Росен Плевнелиев, който в мандата си беше най-последователният лобист за харченето на милиадри за оръжие, но на което БСП се противопоставяше.

Вместо да настоява за модернизация на здравеопазването и на образованието, за въвеждане на прогресивен данък и за мерки срещу бедността, БСП вече подкрепя „модернизацията на армията“ – т.е. харченето на милиарди левове за въоръжаване.

Преди това

На 27 април 2015 г. при президента Росен Плевнелиев се провежда заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. На него се взема решение средствата за въоръжаване да бъдат двойно увеличени и постепенно да достигнат 2 % от Брутния вътрешен продукт.

Тогавашният председател на БСП Михаил Миков напуска заседанието и казва:

Няма как да не сме обезпокоени, когато Президентът се застъпва за това България да бъде принудена да отделя непосилните 2% от своя брутен вътрешен продукт за въоръжаване и превъоръжаване. Странно е това искане, когато си спомним за уверенията, че 16-милиардният заем няма да се използва за закупуването на военна техника. Откъде ще се отделят тези пари?

И защо да се използват за изтребители и радари, а не за образование, здравеопазване, увеличаване на пенсии и трудови възнаграждения, стимулиране на раждаемостта и интегриране на изключените групи от населението?

Мислите ли, че само по себе си наливането на милиарди във военна техника ще подобри социалните условия в армията и ще я направи по-привлекателна за младите хора, които търсят професионална реализация? Аз мисля, че не. Защото няма значение колко е модерен танкът, в който извършваш учения, ако нямаш достатъчно пари за образование на детето си и здравето на родителите си.

Тук няма да се спирам на юридико-политическото безобразие и противоконституционността на това един орган, който не носи политическа отговорност, да взема решения по същество за структурата на бюджета за 10-15 години напред. Защото, ако за днешната управляваща коалиция превъоръжаването е приоритет, то сигурен съм, ще дойде време, в което ще имаме правителство, което ще сложи акцента върху здравеопазване, образование, култура и политика за икономически растеж и повишаване на доходите. И не е справедливо днес да се вземат решения, които отнапред да ограничават такова правителство в намеренията му.

Някои коментатори казват, че политическият елит се е обединил около визията на президент и правителство за увеличаване на бюджета за отбрана по предложения вчера начин. Без да анализирам истинското значение на думата „елит“ и интерпретацията й в този контекст, отказвам БСП да е част от такъв елит, който е взел това решение„.

Позицията на Миков не е солово изпълнение – има решение на партийните органи срещу увеличаване на разходите на въоръжаване. То не  е отменено и до днес.

Сега

На 8 юни 2018 г. Корнелия Нинова заявява от парламентарната трибуна:

„Ние сме „за“ модернизацията на Българската армия при две условия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по гласуването на проектите за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Двете наши условия са изпълнени – ще подкрепим проектите за модернизация на армията. Моля да се спре със спекулациите. Първото ни условие е да не се надхвърлят 2% от БВП. Проектите на министър Красимир Каракачанов не ги надхвърлят. Второто ни условие е да бъдат ангажирани фирмите от българската военна индустрия и българската икономика. В проектите има такива ангажименти.”

Всъщност никой никога  не е искал повече от 2% за въоръжаване – нито НАТО, нито Росен Плевнелиев. Това, че БСП била поставила условие, е мантра за пред широката публика, с която да се оправдае  отстъплението и обръщането на позицията на 180°.

С това, изглежда, пълната подмяна в партията вече върви към своя успешен край. Последната седмица показа, че тя напълно губи лявата си идентичност. Напълно губи и имунните си сили, благодарение на които е устоявала на историческите катаклизми и е написала 125-годишната си история.

На снимката: Среща на Корнелия Нинова с американския посланик Ерик Рубин онзи ден, на която са обсъдени актуалните събития и развитието на двустранните отношения между България и САЩ

http://faktograf.bg

loading...