Радев: Времето неумолимо изтича. Търпението на българите се изчерпва

„Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората искат ясно поета отговорност”. Това обяви държавният глава при посещението си в Тополовград.

Той допълни, че до петък ще връчи третия и последен мандат за съставяне на кабинет.

По думите на Радев пред страната ни има множество предизвикателства.

„Трябва да се вземат много стратегически решения, а те трябва да се вземат от парламента. Има два сценария – ако има актуализиран бюджет и ако няма такъв. Ако няма актуален бюджет – не искам да коментирам”, каза държавният глава.

Според него служебното правителство е формулирало ясни приоритети за актуализацията на бюджета – осигуряването на здравна помощ и охрана на държавните граници – неща, които очаквали българските граждани.

„Очаквам ЦИК да даде своето категорично становище дали технологично е възможно провеждането на избори 2 в 1. Досега не сме имали смесване на парламентарни и президентски избори, трябва да се подходи много внимателно. Аз съм в неизгодна ситуация при това положение, всяка партия, ще си издигне собствен кандидат“, каза президентът.

Според него диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, които трябва да намерят формула за сформиране на правителство.

„Времето неумолимо изтича. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясна заявка от партиите към хората, към гражданите, че те са в състояние да сформират устойчиво мнозинство. Не искам да спекулирам за шансове, виждаме че всеки ден имаме различни коментари от различните партии. От всички разговори които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда, но партиите трябва да знаят че търпението на българите се изчерпва“, заяви президентът Радев.

Offnews.bg