Радев за ветото: Не може министър-председателят да внася чуждо предложение. Той не е куриер, а премиер!

“Кабинетът така и не успя изработи българско предложение, а сега внася френското. При това прехвърля цялата отговорност върху НС, без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение. Той не е куриер, а премиер! Моята позиция е ясна. Но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да бъде вдигнато ветото”. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по повод френското предложение за вдигането на ветото за Северна Македония.

„Вписването на българите в конституцията преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политиката на дебългаризация, и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи“, добави той.

Относно думите на генерал Атанас Атанасов от „Демократична България“, че „президентът да докаже, че се купуват депутати, иначе клевети и сваля правителството“, Радев коментира следното: „Още от древни време търговията е на само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите – също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря и тук трябва да сме изключително ясни, че много от хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим, са извън парламента”, добави държавният глава.

frognews.bg