Радев за корупцията: Когато има гангрена, трябва скалпел

„Суверенитет, законност, външна политика“ , бяха трите думи, с които президентът Румен Радев описа дейността си, откакто встъпи в длъжност като държавен глава. Той даде интервю пред „Нова телевизия“.

Радев определи динамичен и много натоварен период първите 235 дни от мандата си, а на въпрос дали суверенитетът, законността и външната политика са липсвали преди него, Радев отговори:

„Най-добре е, когато всеки президент надгражда. В това е смисълът и на президентската институция според мен“.

Равносметката си за изминалите 8 месеца, от както заема поста, държавният глава започна с едни по думите му изрядни избори.

„Това беше важно за цялото общество“, отбеляза той.

„Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика“, продължи президентът.

„Не мина и без налагане на вето на закони, които според мен ощетяват обществения интерес и българската природа, сезиране на Конституционния съд за СЕТА, отмяна на постановление 208, макар то да беше прието отново без да се съобразят с моя призив за много детайлен анализ на предизвикателствата пред националната сигурност.

Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България – основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности“, изброи още държавният глава.

Въпреки че не е в сферата на прякото му влияние Радев коментира и престъпността в страната.

„Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с тази престъпност и това тревожи страшно много хора“, каза президентът и коментира и актуалната тема с отвличанията.

„Престъпността в България винаги е нагла. Бандата на „Наглите“ е метафора на несигурността, в която живеят българите. Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Детайлна информация може да очакваме от тях“, каза още Румен Радев, но отбеляза, че отвлеченият Адриан Златков се завърна при семейството си след платен откуп за свободата си.

„Темата е трудна и коментарите тук най-добре да се правят от специалисти, от разследващите. Опитът показва, че трябва време наистина. Не е въпросът само на място да се пресекат, въпросът е тези хора да бъдат изправени пред съда. Това отнема време за събиране на валидни доказателства. Надявам се и всички ние вярваме, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото“, добави Румен Радев.

За корупцията и казуса КТБ той коментира:

„За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драстичния срив на чуждестранните инвестиции. От консултативния съвет очаквам всеобхватни методи за решаване на този проблем. На първо място е важно с каква цел правим този закон, на второ място трябва да знаем какъв ефект очакваме. Много е важно да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това.

Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел. Трябва да имаме ефективни присъди. Когато правим един закон, хубаво е да излезем от сухия текст и да си представим как той ще работи в бъдеще“, допълни той.

И в момента текат много обществени поръчки, и в бъдеще ще има много скъпи обществени поръчки. Това, което трябва да стане, е този орган да има много проактивна функция и да събира информация по всевъзможни начини, за да обвинява и да има ефективни присъди, допълни той.

Всички ние платихме цената за КТБ, затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да се реши в България, а не в чужбина. Затова призовах господин Василев да се върне и тук да даде своите показания. Фактът, че лично президент се отнася с такова внимание към случая, може да гарантира за неговата сигурност. Аз съм само на една страна – на страната на закона“.

Радев не подмина и доклада на управляващите, които на практика обявиха Русия за най-голямата заплаха за българската държава.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо обаче да проследим какво са правили лидерите на тази свободна и мирна Европа в тези месеци. Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел е в постоянен контакт с него. Премиерът Борисов и премиерът Ципрас заявиха, че ще бъдем мост между Европа и Русия. Мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси, трябва да отстояваме нашите – да имаме пряка доставка на газ през Черно море“, каза държавният глава и подчерта:

„Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши“.

„На масата трябва да сложим българския интерес и да търсим място България да не бъде заобикаляна. В НАТО самият господин Столтенберг говори за поддържане на добър, конструктивен диалог с Русия. Премиерът на Люксембург го каза най-добре: „Време е да спрем да говорим за Русия, а да започнем да говорим с Русия“, коментира Радев.

Относно Турция пък каза:

„Много е важно Европа да има единна политика спрямо Турция. Турция за нас е важен партньор, имаме добри съседски отношения с нея. Този, който има най-голям риск от последствия на сблъсъка на Турция и Германия, сме ние, затова нашето мнение трябва да бъде чуто“, допълни Радев.

cross.bg

loading...