Радев: Коя е вашата родина, г-н Карадайъ? Карадайъ: Лицемерието е най-често използваният инструмент

Темата с двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков скара ДПС и държавния глава Румен Радев по време на консултациите на “Дондуков 2”. Вторият цикъл от разговори се провежда в опит да се постигне консенсус между парламентарно представените партии и да бъде излъчено правителство в рамките на 46-тото Народно събрание.

Темата с гражданството на Кирил Петков повдигна не държавният глава, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Радев посочи, че не смята за удачно именно Карадайъ да повдига въпроса.

“Защото според мен да си гражданин на Република България означава да носиш България в сърцето си и когато избухна този скандал, аз самият се срещнах с г-н Петков и го запитах „Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка – България или Канада и получих еднозначен отговор – „България”, заяви президентът.

След което Радев попита Карадайъ: Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?

„Моята родина майка категорично е България“, заяви председателят на ДПС.

Ето и част от репликите:

„Да, г-н президент, моята родина е България и за всички 51 години, които ги имам са абсолютно доказателство за това“, посочи Карадайъ.

„Надявам се да сте искрен, защото чух друго ваше изявление преди месеци.Това е важно за българските граждани и българската политическа система“, отвърна Радев.

„Отношението към различните и различния аршин за разбирането на Конституцията е факт в момента“, посочи на свой ред Карадайъ.

В разговора се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че не може да остане безучастен, когато българският президент пита коя е родината майка на г-н Карадайъ.

“Това можем да питаме и бесарабските българи. Всеки етнос, който не живее на териротията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем тук, заяви Йордан Цонев.

„Аз бих се радвал да имахте същото отношение, когато други партии нарушаваха и законите, и Конституцията при едно друго управление“, отговори президентът Радев и заяви, че в нашата Конституция всички имат равни права и равни задължения без значение религия, етнос и т.н.

Frognews.bg