Радев: Няма как да кажем „да“ на Скопие докато не се изкорени езикът на омразата

Няма как да кажем „да“ на Република Северна Македония докато сънародниците ни са подтискани и не се изкорени езикът на омразата. Това каза пред журналисти в Бърдо, Словения държавният глава Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

„Нашите позиции са ясни – докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато сънародниците ни са подтискани като основни права, и не се интегрират пълноценно с другите народи, ние няма как да кажем „да“ за начало на преговорите. Подтискането на правата на македонските българи , които са граждани и на Република България е предизвикателство за ЕС. След като са граждани на България са граждани и на Съюза. Призовах за европейска солидарност. Това не е нито вето, не е нито стопиране на процеса. Искаме не повече от това, което иска всеки един от европейските партньори – да се уважават европейските принципи. Очакваме да спре този процес , да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже „да“ на започване на преговорите. Искаме ясни правно обвързващ документ за този процес. Народът ни има много изострена чувствителност по тези проблеми. Няма български политик, който да не се съобразява с това „, коментира държавният глава.

Той уточни, че много пъти е казвано на РСМ, че чакането на правителство и парламент, които да загърбят тези проблеми е загуба на време.
„Ключът към съгласие на България не е сложен. Той се отличава в пълното и безусловно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година. Това ще рече македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите 7 съставни части от народи, които са изрично вписани в Конституцията на РСМ“, поясни Радев. По думите му е необходимо македонските българи да бъдат адекватно отразено като народност и брой в процеса на преброяването в РСМ.

„Така, както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване. Получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС. Време е за исторически компромиси и помирение“, поясни той. Радев заяви, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения, скъсване с македонизма и омразата към България