Радев: Поздравявам правителството, бензинът вече е под 3 лева

Поздравявам служебното правителство за овладяване на инфлацията в страната. Цената на бензина вече е под 3 лева на бензиностанциите на „Лукойл“ и това е началото на един процес. Намаляването на горивата и на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, предаде БНТ.

Президентът Румен Радев категорично заяви, че в България няма да има ограничение на потреблението на електроенергия. Той определи като спекулации твърдения, че в България ще се ограничава улично осветление и че ще има режим на ток. Държавният глава направи уточнението по повод решението на енергийните министри в ЕС да се намали потребленето на ток в пиковите часове, както поиска Еврокомисията.

„Докато има служебно правителство, това няма да стане“, каза Румен Радев пред журналисти. И се мотивира: „България е производител, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно“.

„В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие, за сметка на жертването на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима ще са добре дошли за европейските граждани, но с непредвидими последици – за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност“, направи коментар на решението на ЕС президентът.

„Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде“, категоричен беше президентът.

„Газпром“ не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставка на газ“, каза още държавният глава. Той определи разговорите за газа като дълги и сложни. Това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия – разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени. „Колко месеца се водят преговори за тръбна газ, колко месеца предишните правителства са водили преговори с „Газпром“, попита още Радев.

Президентът присъства на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

От нивото на комуникация и съобщенията зависи нивото на обществено-икономическото развитие на всяка държава. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, предаде Новини.бг.

Малко висши училища могат да се похвалят с вашата история, а и не само. Трябва да отдадем дължимото на българските държавници от българските години след Освобождението, които прозряха необходимостта от кадри в пощите и телеграфните агенции. Резултатът е много бърз и той е във вашето висше учебно заведение, изтъкна държавният глава.

По думите му подготвените кадри за телеграфа и пощите са сред пионерите в развитието на младата българска държава. Днес вие продължавате тази традиция, защото и днес продължават да се готвят кадри за държавните, общински органи и за всички сфери на обществения живот, каза Радев.

Той поздрави ръководството на университета за новите хибридни специалности. Това не е просто значим принос в дадени сектори, а това е бъдещето на българското висше образование, подчерта президентът.

Със знанията, които придобивате, с вашите специалности, вие ще сте хората, които ще определят хода на развитието на обществото. Желая ви успех, бъдете огромни професионалисти и успешни в утрешния ден, обърна се в заключение Радев към студентите.

glasove.com