Радев: Тези, които години спъваха модернизацията на армията, сега бързат да дадат оръжия на Украйна

Днешният ден ясно показва, че всяка една държава трябва да разчита на подкрепа на алианса. За кой ли път искам да напомня, че няма място за повече отлагане на модернизацията на армията. Това заяви президентът Румен Радев в полигона „Ново село“, където Италия прие ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на НАТО в България, предаде БНТ.

„След 4 Консултативна съвета по национална сигурност, посветени на ускоряване на модернизацията, да напомня, че няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията. От три десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения, резултатът го знаем. Драстични съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит на способности“, заяви Румен Радев след официалната церемония.

„Буксуването на модернизацията на българските въоръжени сили е преди всичко в резултат на прекъснатия през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти за модернизацията, което разработваше през цялото време и продължава да разработва висшето военно ръководство. То е резултат на системното погазване на военната експертиза на хора, облечени във власт. Затова и домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, в няколко народни събрания. Същите спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение, сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента. Ето това е недостойна позиция“, заяви Радев.

„Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, а и на Балканите“, заяви Радев.

„Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим“, заяви Радев.

„Нека първо се сформират парламентарните групи и от там, разбира се, ще пристъпим към консултации, както е по Конституция. Да чуя вижданията на партиите и по този въпрос, за модернизация и за генериране на съвременна отбранителна способност“. Това обяви президентът Румен Радев на въпрос кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че има спешна нужда от финансиране на армията, като целта е за 2% от БВП за отбрана, при положение, че много от европейските държави заделят 2,5-3% от БВП.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев бе на учебния полигон „Ново село“, където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО.

Държавният глава беше посрещнат с почетен строй и прие рапорта на командващия церемонията.

Със специална церемония на съвместното българо-американско съоръжение в „Ново село“ Италия прие ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на НАТО в България.

В присъствието на президента Румен Радев, министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министъра на отбраната и началника на отбраната на Италия Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Драгоне, както и на върховния командващ Съвместното командване на НАТО генерал Кристофър Каволи формированието пое полк. Франческо Алаймо.

Батальонът от до 1000 военослужещи включва 750 военни от 82-и пехотен полк “Торино” с 50 единици бойна техника, механизирана рота с бронирани машини “Страйкър” от САЩ, противотанков взвод от Гърция.

В състава на бойната група ще бъдат включени също една рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата.

Предстои да се включат сили от Албания, Черна гора, Северна Македония и Турция. Групата е една от осемте, разположени по Източния фланг след 2014 г и февруари тази година за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса след руската инвазия в Украйна.

https://epicenter.bg/