РАЗВЯХМЕ ЛИ БЯЛОТО ЗНАМЕ НА КАПИТУЛАЦИЯТА?

Никога досега човечеството не е изпадало в такова страховито падение! И не за това, че хомо сапиенсите седяха заключени подобно добичета в домовете си. Сами си отнеха правото да дишат и говорят свободно, слагайки си намордници. Ръкопляскаха зомбирано на някакви хора, които не познават, защото така им е казал Телевизорът. Съгласиха се да им бъркат във (почти) всички дупки на тялото с някакви мистериозни неодобрени и нестандартизирани клечки. Навиха ръкави и послушно вкарват в телата си нещо, за което сами платиха с парите си, но пък е уж безплатно, с цел да проверят дали и как ще им подейства. Предадоха бъдещето на децата си заради собствената си егоистична и илюзорна „сигурност“.

Хората се подчиниха безропотно на шепа изверги и се съгласиха безмълвно някой друг да им казва какво да правят, мислят или казват. Тоест, хората се отказаха от единственото, което ги прави човеци – своята свободна воля! Много им харесва Дарвиновата теория, че сме просто едни малко по-развити попови лъжички и горещо прегърнаха доктрината на шепа психично-болни, че „we are nothing but mammals“ (ние не сме нищо друго, освен бозайници) и се изправиха срещу себеподобните си баба Пенка и чичо Гошо, които кротко си поливат пипера и си варят компоти за зимата, защото се били размножавали, оставяли били въглероден отпечатък и изчерпвали ресурсите на планетата. Докладват се един други не заради друго, а защото някой си е позволил да изкаже различно мнение, без изобщо да се запитат – на кого докладвам, какъв интерес има този индивид да разрешава спорове между свободни хора и в качеството си на какъв го прави и най-важното – защо аз му давам власт да го прави?

Плащат луди пари, за да се научат да четат, пишат и да вземат по две-три дипломи и после се връщат вкъщи, пускат черната кутия и чакат тя да им каже какво да мислят. И, ако тя им каже, че има глобално затопляне, значи има – нищо, ходим с вълнени чорапи посред лято. А, ако им каже, че банан с тиксо струва милиони долари, а пък на художничката Хикс й били излезли пришки на двете ръце от рисуване на невидими картини, значи е така.

Хората се отказват да мислят. И това ще затрие всички ни.

Светослав Атаджанов