РАЗГОВОРЪТ БАЙДЪН-ПУТИН ПУТИН Е ОТКАЗАЛ ДА СЕ АНГАЖИРА С ПОЗИЦИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ АГРЕСИЯ В УКРАЙНА!!!

РАЗГОВОРЪТ БАЙДЪН-ПУТИН
ПУТИН Е ОТКАЗАЛ ДА СЕ АНГАЖИРА С ПОЗИЦИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ АГРЕСИЯ В УКРАЙНА!!!
.
Липсва всякаква по-обширна официална информация за разговора. Той продължи 2 часа и 1 минута според американската страна, но по моя информация е бил три часа.
.
******* Първо давам съобщението на Белия дом:
„Президентът Джоузеф Р. Байдън-младши проведе защитен видео разговор днес с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъди редица въпроси от дневния ред на САЩ и Русия.

Президентът Байдън изрази дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на руските сили около Украйна и даде ясно, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация. Президентът Байдън потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призова за деескалация и връщане към дипломацията.

Двамата президенти възложиха на своите екипи да продължат и САЩ ще направят това в тясна координация със съюзници и партньори. Президентите обсъдиха също диалога между САЩ и Русия относно стратегическата стабилност, отделен диалог относно софтуера за откуп, както и съвместната работа по регионални въпроси като Иран.“

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/12/07/readout-of-president-bidens-video-call-with-president-vladimir-putin-of-russia/

Кремъл има неофициално изявление, както и официално:
„Видеоконференцията е добра форма за диалог, но въпреки това личното общуване е по-важно“, заяви Юрий Ушаков, помощник на главата на руската държава.

Той сподели личното си мнение, че срещите лице в лице „винаги носят повече резултати“.
„Твърде рано е да се обобщават резултатите от преговорите, тъй като са се натрупали толкова много проблеми, че ще трябва да бъдат решавани за повече от месец, а може би и повече от година“, добави Ушаков.

******* Официалното изявление:
.По-специално, те говориха за прилагането на резултатите от руско-американската среща на върха, проведена в Женева през юни 2021 г. Беше отбелязано значението на последователното прилагане на постигнатите споразумения на най-високо ниво и запазването на „духа на Женева“ при разглеждане на въпросите на двустранните отношения и други проблеми, възникващи между Русия и Съединените щати.

В този контекст президентите припомниха съюза на двете страни през Втората световна война. Те подчертаха, че жертвите, направени тогава, не трябва да се забравят, а самият съюз трябва да служи за пример за изграждане на контакти и съвместна работа в днешните реалности.

Преобладаващо място в разговора заеха проблемите, свързани с вътрешната украинска криза и липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения от 2015 г., които са безспорната основа за мирно уреждане.

Президентът на Русия, използвайки конкретни примери, илюстрира разрушителната линия на Киев, насочена към пълното демонтиране на Минските споразумения и споразуменията, постигнати в „нормандския формат“, изрази сериозна загриженост от провокативните действия на Киев срещу Донбас.

Джоузеф Байдън от своя страна подчерта предполагаемия „заплашителен” характер на движенията на руските войски близо до украинските граници и очерта мерки за санкции, които САЩ и техните съюзници биха били готови да приложат в случай на по-нататъшна ескалация на ситуацията. .

В отговор Владимир Путин подчерта, че отговорността не трябва да се прехвърля върху плещите на Русия, тъй като НАТО прави опасни опити да завладее украинска територия и нараства военния си потенциал по нашите граници. Ето защо Русия е сериозно заинтересована да получи надеждни, законово фиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО в източна посока и разполагането на оръжейни системи за настъпателни удари в съседните на Русия държави.

Лидерите се съгласиха да инструктират своите представители да участват в съществени консултации по тези чувствителни въпроси.

КОЙ КАКВО И КАК
.
Според агенция Блумбърг Байдън е предупредил за всеобхватни санкции срещу руски олигарси, висши държавни чиновници, банки и фондове. Поставил е под въпрос и пускането на „Северен поток 2“, ако Путин нахлуе в Украйна.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-06/biden-weighs-russian-banking-sanctions-if-putin-invades-ukraine
.
Неофициалната информация няма как да я проверя чрез два различни източника и сверя с трети. Така че каквото и да напиша, какъвто и да е източникът ми, ще е в сферата на догадките. В същата ситуация са и световните медии.
.
А сега за наличното при мен.
***** Относително разбирателство за съкращаването на ядрените оръжия. Обсъдена е възможността към преговорите да бъде включен и Пекин (абсурдно – Си Дзинпин заяви, че докато Китай не постигне ядрен паритет, никакви разговори няма да се водят).

***** Относително разбирателство за Иран и недопусканетио му до ядрената бомба
По всички останали въпроси – пълен разнобой.

***** Център е била ситуацията с Украйна. При обсъждането дори се е стигнало под формата на „шегички“ до лични нападки, обидни реплики и дори заплахи, като Путин е бил по-острия!!!!

***** Байдън е извадил козове срещу предстоящото нахлуване в Украйна: спиране на газовия „Северен поток“, всеобхватни санкции срещу руски олигарси и висши държавни служители, срещу банки и фондове, вкл. правителствени, забрана за операции на вторичните пазари с руски външен дълг от САЩ, както и на някои западни държави, забрана за ползване на американски кредитни карти, изключване на Русия от световната платежна система SWIFT.

***** Путин е заплашил с пълно спиране на доставките на руски газ за Европа, разгръщане на руски въоръжени сили в държави-сателити на Москва, вкл. и Куба, активизиране на руските военни бази по света, вкл. тази в Судан (по пътя на трафика към и от Суецкия канал), разполагане на ядрено оръжие в тези зависими държави и съюз с Китай.

***** Постигнато е формално съгласие за лична среща, но едва когато експертите конкретизират и обсъдят спорните въпроси. Т.е. някога си, което засега означава „никога“!

***** Байдън е предупредил, че при нападение върху Украйна никакви срещи с Путин и обсъждания на експерти няма да има. Заявил е, че война в Европа надминава дори най-страшните времена на Студената война и САЩ и съюзниците им ще реагират изключително остро.

***** Подхвърлените локумчета: от Байдън към Путин за „Северен поток“ и преразглеждане при добро поведение на Москва на някои санкции. Путин към Байдън: договор за мирно съжителство в Европа и отказ от използване на сила заедно с мерки за разоръжаване.

ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ ЗА БАЙДЪН: нападение над Украйна

ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ ЗА ПУТИН: разширяването на НАТО евентуално на Изток и американското и западно военно присъствие в в някои страни от НАТО, намиращи се близо до Русия.
==============================
ПУТИН Е ОТКАЗАЛ ДА СЕ АНГАЖИРА С ПОЗИЦИЯ ЗА ОТКАЗ ОТ АГРЕСИЯ В УКРАЙНА.
==============================
.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Личното ми мнение: ако има война, вероятността за което е много висока, Путин въобще няма да чака януари и февруари, а ще удари още сега, през декември. Неговата сила са доставките на газ за Европа.

По същество армията му е готова, а диверсионните отряди на СПЕЦ-наза вече са базирани под различни прикрития в украинските градове и чувствителни инфраструктури и транспортни възли
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Григор Лилов