„Разделени заедно“

През седмицата стана ясно, че все пак финансовите задължения на главното мюфтийство в България няма да бъдат опрощавани, а разсрочени.

Докато течеше дискусията в обществото, през цялото време си мислех, че това действие на управляващите ще прокара поредната разделителна линия между хората. Освен ненужно, това е и доста странно с оглед на времето, в което се случва. Два месеца преди изборите, политиците събудиха тема, която пали стари страсти с нова сила.

Общественият натиск доведе до решение, което е единственото логично – ако всички сме равни пред Бога, трябва да сме равни и пред закона.

Като цяло, модерните политически кампании повече от всякога се основават на древния принцип – Разделяй и владей, насаждай крайности и буди ненавист, печели гласове, противопоставяй. Има политици в Европа, чийто възход се основава изцяло на противопоставянето на Изтока срещу Запада.

И социалните мрежи са идеалният инструмент. Тъмната страна на платформите, които доведоха до краха на арабските диктатори преди по-малко от десетилетие, днес разяждат устоите на обществата, институциите и мисленето ни. Социалните мрежи са днешните фокус-групи, в които се насочват правилните политически послания към правилните хора и се правят експерименти как една група от обществото реагира на дадена тема.

В книгата на Боб Удуърд за Доналд Тръмп – „Страх“, е даден един много интересен пример.

Преди началото на президентската кампания в САЩ са се провели няколко експеримента с постове в „Туитър“, като накрая са се брояли харесвания и споделяния. С най-широк отзвук се оказва публикацията за нуждата от стена по границата с Мексико, което автоматично е вкарало темата сред приоритетите на бъдещия американски президент.

Обърнете внимание, когато стане много напечено, Тръмп заговаря за стената. Не я строи, просто говори, просто буди темата.

Едно от европейските правителства дойде на власт, насочвайки цялата си дигитална кампания към по-бедната южна част на страната, будейки страхове, мисъл за несправедливост и блян за наказание. Същото това правителство, година по-късно не е изпълнило и 10 процента от обещанията си.

Тези страсти, това противопоставяне залива целия свят днес. Вратата за омразата е широко отворена и самата омраза не е заключена между държавни граници, а е черната вдовица на социалните мрежи.

Трагедията в Нова Зеландия го доказва. Лудите, които сеят омраза и убиват на живо във „Фейсбук”, са най-страшното, което може да се случи на човечеството. Перверзна себеизява и болно его, подхранвано от инструмента – да го направиш пред всички. Да спечелиш последователи. Тези социални платформи привличат най-тъмните черти на човешката природа. Те разделят, подкопават и изкривяват всеки опит за нормалност в обществата днес.

Това е едно от големите предизвикателства, включително и пред България. Черните кампании, насаждането на омраза, фалшивите пророци, манипулациите. Затова на този фон, всяко решение, което създава условия за нови разделения, е вредно за обществото. Помислете върху това.

Светослав Иванов

Резултат с изображение за Светослав Иванов

http://btvnovinite.bg