РАЗМИСЛИ И СТРАСТИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИДЕАЛИ

Има много българи, за които България и всичко българско са важни и се борят за тях. За съжаление национални идеали няма формулирани и написани, няма приети. Всички истински българи в сърцето си ги знаем, но официално те не съществуват.

Проблемът е друг – точно на тези национални идеали се позовават политици, които отдавна са продали и предали националните ни идеали. Такива, за които личното его и материалното стоят над България. Но удобно се възползват от наивността и доверчивостта на българските родолюбци, за да осребряват народното недоволство и да бъдат удобната опозиция във властта.

Когато говорим за истински патриоти, трябва да се запитаме – какви хора са те? Дали може някой, който лъже за имуществото си, да е истински патриот?! Дали може някой, който лъже в очите избирателите си, да им защитава интересите? Дали може някой без липса на елементарно възпитание и уважение към другите, да е истински патриот? Дали може да наричаш жени и деца фашистка измет и да си патриот? Дали може някой, който се крие като мишка, когато стане напечено, да бъде истински борец за свободата и независимостта на България? Дали може човек, за когото личното его стои над интересите на България и всичко българско, да ги защитава?

Едни такива въпроси си задавам….проблемът е, че практикуващите политически патриотинг в България вредят и на България и на българите. Проблемът е, че когато хора, които се носят на вълната на популизма, искат да управляват, те нямат капацитета и идеите. Защото с лозунги и крясъци можеш да бъдеш само опозиция. Но не и власт! Ако нямаш идея как да приложиш популизма си на практика не ставаш за нищо. Освен да усвояваш субсидии и други материални блага покрай политическия патриотинг.

Това е проблемът ни – патриоти са редовите българи. А политиците практикуват патриотинг за лични цели. Знам, че много от хората няма да се съгласят с това, но ще им напомня последните 33 години през колко практикуващи патриотинг минахме и колко пъти викахме „Осанна!“ и „Разпни го!“. Защо си мислите, че при тази евроатлантическа захапка и капан, в политиката с избори може да се появи нещо различно!?!

Елена Гунчева-Гривова