Разпасана държава

Истинско безобразие! Няма яснота колко пари са похарчени досега за ромската интеграция.  Затова тепърва ще се разработва „специален механизъм“, който да следи как и за какво се харчат въпросните средства, стана ясно от думите на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова на специализиран форум вчера. Тя, досегашната ромска интеграция, и с фенер да я търсиш, не ще откриеш и помен. А като капак се разбра, че ЕС излива поредни 210 млн. евро за целта, като страната ни също участва в тази схема.
Бая усвояване ще падне! Както и досега, впрочем, а резултатите са видни – ефектът нулев. И нека си го кажем директно – проблемът на тези „програми“ и „механизми“ е в безогледното крадене, а самите роми са само един гол параван на цялата тази престъпна наглост. Не ще и дума, че властите у нас са заинтересовани от подобни начинания, защото с охота отчитат колко „огромна работа“ са свършили, като раздадат парите и си гушнат процента. А мераклии да „интегрират“ или „оценяват“ – бол. „Бенефициенти“ никнат като гъби след дъжд. Дали иде реч за европейски средства или за обществени поръчки за „мониторинг“ по изпълнението на ромски стратегии и програми – все тая. Принципът е един и същ – гепи парите и бЕгай – пари, изсипани като вода в пясък. За хрантутници.
Нека припомним, че на изпроводяк бившият образователен министър Меглена Кунева прекрати конкурса за ромски проекти и с пълно право. Причината – наглата поява на фирми еднодневки, регистрирали се специално за усвояване на кинтите, готови да пишат проекти все едно за какво. Но освен нашите управници, отговорен за цялото това безобразие е и Брюксел, който очевидно си затваря очите и негласно толерира кражбите. Явно парите на данъкоплатците не са му проблем, важното е да има послушни изпълнители. А нали уж декадата на ромската интеграция приключи още през 2015 г. Какво е това ново безогледно прахосничество? Изводът май се налага от само себе си – кукловодите на държавата имат сметка не от интеграцията, а от „усвояването“, то им е много по-изгодно.

Валентин Георгиев

duma.bg